Cream corn cake
Kredit : mybakingworkshop.blogspot. com
Bahan2 sponge cake:
A
4 biji kuning telur
16g gula kaster
1/2 sk esen vanila
B
4 biji putih telur
100g gula kaster
C
100g tepung gandum
D
50g corn oil
Cara2 :
1. Pukul bahan A hingga kembang & gebu. Ketepikan.
2. Pukul pula bahan B hingga kembang & bertanduk.
3. Satukan bahan A yang di pukul tadi dengan bahan B hingga sebati.
4. Masukkan bahan C, gaul sebati.
5. Akhir sekali, masukkan bahan D & gaul hingga sebati.
6. Tuang aduan ke dalam loyang 2o cm yang telah di griskan & alaskan dasarnya dengan baking paper.
7. Bakar pada suhu 160 C selama 30 minit . Sejukkan sepenuhnya atas wire rack.
Cream corn filling:
A
100g susu segar
45g gula kaster
B
100g santan pekat
3 kuning telur
C
2 sb gelatin
80g air
D
180g whip topping cream, di pukul
E
160g creamy corn
Cara2:
1. Masak bahan2 A hingga gula larut.
2. Tuang dalam bahan2 B, kacau rata. Kemudian, masak semula hingga pekat.
3. Satukan bahan2 C, cairkan guna double boiler. Campurkan ke dalam adunan yang di masak tadi & gaul rata.
4. Sejukkan adunan atas air sejuk 30 C. Kemudian masukkan bahan2 D & E, gaul hingga sebati.
Cara2 menyusun kek:
1. Sediakan cake board & letakkan cake ring atasnya, ikut saiz kek. Potong sponge cake kepada 3 lapisan.
2, Letakkan lapisan kek yang pertama, tuang 1/2 adunan filling. Letak lagi lapisan kek yang kedua, tuang baki filling tadi. Tutup dengan lapisan kek yang terakhir.
3. Tutup guna plastic wraper & sejukkan selama 3 jam.
4. Keluarkan kek, sapukan dengan fresh cream & hiaskan ikut kreativiti.
No comments:
Post a Comment