28 June 2014

Resepi Biskut Bunga Cina (dahlia susu)

share dari link fb ~Tahrunnisah Jali


Resepi Biskut Bunga Cina (dahlia susu) rangup tapi cair dimulut.. tak raya lagi dah nak abis..anak2 saya suka sangat..resepi dari kak Reen Khan Shariff biskut kak reen lg comel....(semoga Allah memberikan barakah kepada kehidupan akak ye) http://reenkhan7067.blogspot.com/2013/07/semperit-susu-aka-dahlia-susu.html



BAHAN BAHAN


250GM BUTTER

1/2 TIN SUSU PEKAT


100GM TEPUNG UBI*

450 GM TEPUNG JAGUNG* * campur kedua2 tepung dan diayak terlebih dahulu

1 SUDU TEH ESEN VANILA


hiasan ceri yang dipotong kecil


caranya


butter dan susu pekat di pukul guna mixer @ hand whisk pun boleh..jgn pukul terlalu lama kata kak reen...agak2 butter dan susu pekat sebati je..kalau pukul kembang nanti hasilnya biskut jadi kembang


kemudian masukkan sedikit demi sedikit adunan tepung tadi..uli biar sebati


guna acuan semperit masukkan sedikit dlm acuan ..resepi ni mmg senang sangat nak keluar..press kannya atas dulang pembakar..


panaskan terlebih dahulu oven anda (suhu 160c selama 10 minit) 

kemudian bakar la biskut ni dlm 15-18 minit saya guna api atas bawah.. kak reen guna api bawah je.. keluarkan tunggu ia sejuk sedikit baru alihkan ..sbb time panas angkat nanti ia mudah pecah..tunggu sejuk baru masuk dlm balang
 

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/  

No comments:

Post a Comment