BUBUR JAGUNG
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya
5-6 sudu besar gula (ikut manis)
1 mangkuk kecil santan pekat
1- 1 1/2 mangkuk kecil air
2 helai daun pandan disimpul
1/4sudu teh garam (optional)
segenggam sagu dibilas dan toskan(optional)
Cara-cara
Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.
fyi:- bubur ni berwarna putih. bagi mereka yg suka warna bolehlah menggunakan sagu yg berwarna yg terdapat di supermarket. Nampak menarik sikit, hehe..
Bahan-bahan ( 3-4 orang )
4 tongkol/batang jagung manis-diambil isinya
5-6 sudu besar gula (ikut manis)
1 mangkuk kecil santan pekat
1- 1 1/2 mangkuk kecil air
2 helai daun pandan disimpul
1/4sudu teh garam (optional)
segenggam sagu dibilas dan toskan(optional)
Cara-cara
Isi jagung dibersihkan dan direbus dengan air lebih kurang 8-10 min. (jagung ni cepat masak)
Kemudian masukkan gula, santan, daun pandan, garam dan sagu. Biar mendidih dan masak.
fyi:- bubur ni berwarna putih. bagi mereka yg suka warna bolehlah menggunakan sagu yg berwarna yg terdapat di supermarket. Nampak menarik sikit, hehe..
blog saya
satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment