09 August 2012

Ketayap dan Mee Kari

KUIH GULUNG

Bahan-Bahannya :-)

300 g tepung gandum

4 camca besar tepung ubi
1 camca teh paste pandan
650 ml air
50 ml minyak masak
1/2 camca teh garam
Inti kelapa secukupnya

Cara membuatnya :-) 
1.      Satukan tepung gandum, tepung ubi dan garam, gaul rata. Tuang air sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati, kacau dgn whisk hingga rata. 
2.      Masukkan pandan paste dan minyak masak, kacau hingga sebati dan tapis. Biar 10 minit.. Panaskan non-stick pan. Sapu sedikit minyak dan tuang 1/3 cawan adunan dan ratakan. 
3.      Masak hingga permukaan kuih dadar berubah pucat, guna api perlahan. Alih ke dalam pinggan, sudu kan satu camca teh inti kelapa dan gulung kemas. Buat hingga siap. 
 
Mee Kari

 Bahan-Bahannya:-)
500 g daging
2 keping fish cake, dihiris nipis
1 batang lobak merah, didadu
5 batang putih jagung, hiris serong
2 biji kentang, kupas, didadu
2 biji tomato, potong kecil
10 biji tauhu "pok", dipotong dua
1 cawan santan pekat (mat guna santan kotak)
3 camca besar rempah kari
1 camca besar cili kisar
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 keping asam gelugor
Garam dan gula seckup rasa

Bahan Kisar :-)
2 biji bawang besar
1 cm lengkuas
1 cm halia
3 ulas bawang putih
3 biji buah keras
1 inci kunyit hidup (atau 1 camca teh serbuk kunyit)

Bahan Tumis :-)
4 biji bawang merah kecil, dihiris
2 biji bawang putih, dihiris
2 tangkai daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang

Bahan Sampingan :-)
Taugeh, dibuang ekor
Telur rebus, dibelah dua
Hirisan daun sup/daun bawang
Hirisan cili merah/hijau
Bawang goreng
Limau kasturi, dibelah dua

Cara membuatnya :-)

1.
     Daging dihiris nipis, rebus hingga empuk dan ketepikan. Panaskan 1/2 cawan minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum. Masukkan cili kisar, masak sekejap dan masukkan bahan2 kisar, serbuk lada hitam dan rempah kari. Masak hingga terbit minyak, gunakan api perlahan.
2.
     Masukkan daging, hirisan fish cake, kentang, lobak merah dan putih jagung gaul rata dan tuang air rebusannya. Bila kentang hampir lembut, masukkan belahan tomato, tauhu pok dan asam gelugor. Biar mendidih.
3.
     Perlahankan api dan tuang santan pekat, kacau hingga rata dan tambah garam serta gula secukup rasa. Biar mendidih 2 - 3 minit dan sesuaikan rasa. Jika ok boleh matikan api.
4.
     PENYEDIAAN MEE KARI :- Mee kuning dicuci dan celur 30 saat, angkat dan toskan. Ambil mee kuning dan isi dalam bekas sesuai, cedok kuah serta isi2nya ke atas mee tadi. Tabur taugeh, hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan cili hijau/merah. Hias dengan telur rebus dan limau kasturi sebelum dihidang kan.....dan boleh lah dimakan ramai2.....hmmmm....

No comments:

Post a Comment