Resepi Acar Peria
.
Bahan-bahan:
1 biji peria seberat 400 gram - belah 2, buang biji dan hiris nipis - jika tidak suka pahit boleh ramas dengan sedikit garam dan kemudian bilas / perah hingga kering
1 biji cili merah - hiris
7 biji cili padi - hiris
1 labu bawang besar - hiris
3 biji bawang merah - hiris
1 genggam udang kering - rendam hingga kembang dan toskan airnya
1/2 cawan jus limau kasturi
3 sudu makan gula
1 sudu teh garam
Cara:
1. Masukkan kesemua bahan hiris ke dalam sebuah mangkuk.
2. Tuangkan jus limau kasturi, gula dan garam.
3. Gaul sebati dan akhir sekali masukkan udang kering. Gaul sekali lagi.
4. Biarkan sekurang-kurangnya 20 minit sebelum dihidang.
KREDIT : Amie's Little Kitchen
.
No comments:
Post a Comment