14 April 2015

RESEPI STEAK DAGING & AYAM


RESEPI STEAK DAGING & AYAM

Bahan-bahannya:
1 kg daging batang pinang/daging ayam
6 ulas bawang putih (dikisar)
2 inci halia (dikisar)
2 sudu makan lada hitam (dikisar)
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan madu
2 sudu butter/olive oil
2 sudu mixed herbs

Cara-cara Penyediaannya:
Satukan kesemua bahan dan perap selama 3 jam.
Panggang daging di atas pemanggang
Jika daging sudah lembut dan masak, hidangkan bersama sos lada hitam.

Mashed Potato

Bahan-bahannya:
Beberapa biji kentang russet (dibasus bersih kulitnya dan rebus dgn kulit skali)
Susu segar
Lada hitam/ lada sulah
Butter

Cara-cara Penyediaannya:
Rebus kentang sehingga empuk.Kupas kulitnya.
Toskan sehingga air tiada. Lenyekkan semua kentang.
Masukkan butter mengikut citarasa anda. Lenyek sehingga rata.
Masukkan lada hitam/ lada sulah menambah perisa.
Untuk hasil yang gebu dan rasa yang enak, masukkan susu segar mengikut citarasa anda.

GRAVY

Bahan-bahannya:
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (diketuk dan dicincang)
1 tin cendawan butang(boleh juga cendawan butang yg fresh/kering)
Butter untuk menumis
2 sudu makan tepung jagung
2 kiub ayam
3 1/2 cawan air
Lada hitam
Lada sulah

Cara-cara Penyediaannya:
Tumiskan bawang besar dan bawang putih dengan butter sehingga berwarna kecoklatan
Masukkan tepung jagung (tanpa dibancuh) ke dalam tumisan bawang tadi. 
Tumis sehingga warna coklat.
Masukkan air.
Masukkan kiub ayam,cendawan, lada hitam dan lada sulah.
Kacau sehingga mendidih. Kalau pekat atau masin, bolehlah ditambah air.
Kalau nak kuah yang agak pekat tambahkan tepung jagung yang di bancuh dan kacau rata.
Apabila kuah masak sekata tuangkan ke atas steak dan mashed potato.

KENTANG WEDGES CRISPY

Bahan-bahannya:
6 biji kentang russet (bersaiz besar & bentuk lonjong) 
1 ¼ cawan tepung beras 
¼ cawan tepung jagung 
¾ ~ 1 cawan air 
2 sudu besar rata rempah kari daging 
1 sudu kecil serbuk kunyit 
½ sudu kecil serbuk jintan manis 
½ sudu kecil serbuk pati ayam 
1 biji telur ayam 
garam secukup rasa 
minyak masak secukupnya

Cara-cara Penyediaannya:
Basuh & bersihkan kulit kentang hingga bersih. 
Rebus kentang dalam air tenggelam setengah masak selama lebih kurang 10 ~ 15 minit. 
Angkat, tos, sejukkan seketika & potong bentuk baji (wedge). (Jika kentang jenis lain digunakan / yg bersaiz kecil, masa merebus perlu dikurangkan) 
Dalam satu bekas, masukkan tepung beras, tepung jagung dan segala jenis rempah, pati ayam, garam, telur & air lalu dikacau menggunakan whisker. 
Bancuh sehingga sebati dan menjadi batter yg sesuai utk menggoreng. 
Panaskan minyak dlm kuali. 
Bila minyak panas, celupkan kentang tadi lalu gorengkan seperti biasa. 
Balikkan bila nampak garing keemasan. 
Hidang kentang wedges goreng tepung ini dengan sos chili mayo atau kuah black pepper tu tadi 

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment