28 April 2015

DAGING LADA HITAM

share dari link blog ~ http://rasa.karangkraf.com/resipi-pilihan/daging/daging-lada-hitam-1.342209

DAGING LADA HITAM 

BAHAN-BAHAN:

  • 180gm daging lembu | direbus dan dihiris
  • 20gm bawang merah | dimayang
  • 10gm bawang putih | dimayang
  • 100ml sup ayam
  • 10ml sos lada hitam
  • 5ml sos tiram
  • 50gm daun bawang | dihiris memanjang
  • 20gm lobak merah | dipotong
  • 20gm cili merah | dipotong
  • 20gm cili benggala hijau | dipotong
  • Minyak untuk menumis
 
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih terlebih dahulu sehingga naik bau
2. Kemudian masukkan lobak merah, cili benggala hijau, cili merah dan bawang merah. Kacau seketika.
3. Seterusnya barulah dimasukkan sos lada hitam dan hirisan daging. Gaul rata.
4. Masukkan sup ayam dan sekitar satu minit kemudian masukkan pula sos tiram. Kacau hingga sebati.
5. Akhir sekali, taburkan daun bawang dan pastikan kuah menjadi sedikit pekat sebelum dihidang di dalam pinggan.
6. Sedia untuk dinikmati. 

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment