23 August 2015

URAP IKAN TONGKOL DAN ULAMAN

 share dari link fb ~ Aneka Resepi like emoticon

URAP IKAN TONGKOL DAN ULAMAN
Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol - saiz kecil atau sedang
1 biji timun - di buang bijinya dan potong kiub
100gm kelapa parut
4 biji kacang botol/kelisa - di hiris halus
segenggam taugeh - di celur dengan air panas
4 tangkai kacang panjang - di hiris halus
1 sudu teh air limau nipis
BAHAN YANG DI TUMBUK
4 ulas bawang merah 
5 tangkai cili merah 
3 biji cili padi
1 inci belacan - di bakar terlebih dahulu
Cara menyediakannya
1. Lumur ikan dengan 1/2 sudu teh air limau nipis dan 1/2 sudu teh garam. Kukus hingga masak dan carik-carikkan isinya.Ketepikan dahulu.
2. Lumur timun dengan 1/2 sudu teh garam sampai layu, sejatkan airnya.
3. Tumbuk kelapa dengan bahan yang di haluskan tadi dan masukkan air limau nipis, garam serta gula secukup rasa. Gaul rata. Untuk mengelakkan dari cepat basi, boleh juga panaskan sebentar sambal kelapa di dalam kuali tanpa minyak.
4. Akhir sekali gaul ikan tongkol, ulaman dan sambal kelapa serta hidangkan dengan nasi panas.
blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment