25 August 2015

Ayam Panggang Rosemary & Kentang Bakar.

share dari link fb ~ Ketuk-Ketuk Ramadan 2015

Ayam Panggang Rosemary & Kentang Bakar.e emoticon
grin emoticon

Bahan-bahan:
1 ekor ayam segar
1 sudu besar serbuk Ketumbar

1 sudu besar serbuk Jintan Putih
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
Garam secukup nya
Daun Herba Rosemary
Daun Herba Thyme Kering
Madu
Minyak zaitun
Cara Penyediaan:
1.Bersihkan ayam dan di lap kering. Gaulkan
semua bahan rempah dan cili kisar di gaulkan
dalam mangkuk, letakan garam secukup rasa.
Gaulkan pada ayam nya. Kemudian gosok, serbuk

dan daun herba Thyme bersama Rosemary.
2.Letkan di dalam dulang pembakar dan di
tutupkan dengan aluminium foil. Letakan dalam
ketuhar yang sudah di panaskan 180 Celsius.
Tetakan air biasa semangkuk di dalam penjuru
ketuhar nya.
3.Biarkan ayam di masakan selama 20mins. Buka
foil nya dan sapukan dengan madu, panggang
ayam selama 8mins, balikan dan sapukan madu
di baliknya.
4,Semasa ayam dipanggang letakan ubi kentang
yang sudah di potong wedges dan di gaulkan
dengan, daun herba kering thyme & rosemary, cili
kisar, serbuk kunyit dan jintan putih.
5.Gaulkan dengan garam secukup rasa dan
minyak zaitun. Ia di masak bersama ayam nya.
Anda pun boleh mengoreng nya juga.
6.Sesudah ayam nya di panggang, biarkan ia
dalam 10mins sebelum di sajikan bersama cili
sos, cili kicap atau sos kegemaran kawan2.

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment