11 August 2015

RESEPI KENTANG PUTAR ATAU POTATOES MASHED.

 share dari link fb ~ Mamak Haji 

Ok lah sahabat-sahabat ....kita buat sendiri kentang putar ini dulu lepas itu kita ke resepi sos dia..dan tip-tip dan teknik buat sos kentang putar ini..
RESEPI KENTANG PUTAR ATAU POTATOES MASHED.
- 5 biji kentang jenis russet.
- 1 liter air (4 cawan air) kalau ada air stok ayam lebih sedap.
- 2 sudu besar (tbsp) butter.Jangan beli butter tiruan yang berperasa butter diperbuat dari minyak sawit. Cari pure butter. Ia agak mahal tapi sedap.
- 50ml susu, kalau dapat cream lagi sedap tapi mahal!!!.tak yah.
- 1 atau 2 kiub ayam segera (awas kemasinan).
- Garam secukup rasa.

CARA- CARA MEMASAK KENTANG LENYEK.

1. Kopek kulit kentang, potong empat kentang. 
2. Ambil periok agak besar sedikit, masukkan air secukup paras isian kentang, masukkan stok ayam, garam dan rebus sehingga masak kentang. Dalam 5-8 minit kentang akan masak sepenuh.
3. Tos air (pasal itu kena masukkan air yg secukup..sayang stok ayam) dan lenyek kentang sehingga halus dengan pelenyek.
4. Suamkan susu dan mentega diatas dengan guna kuali. Masukkan dalam kentang yang telah lenyek dan gaul rata.
5. kentang lenyek anda telah siap.
Nota: Ubi kentang biasa pun boleh digunakan. Kita guna ubi kentang (USA) russet ini utk cepat empuk dan warnanya putih dan kanji kentang yg banyak. Maka adunan kentang lebih mampat dan sedap.

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment