17 August 2015

Tapai pulut Versi mama of hannan.

share dari link fb ~ Zam Zariah

tapai sy sudah menjadi dgn baik sekali......resepi paling senang mudah....

Mari sy kongsikan..

Tapai pulut
Versi mama of hannan.

Bahan:
-1kg beras pulut (biasa anggaran -7cwn beras pulut)
Air bersih 7cwn
-1 keping ragi tapai (besar sekeping 20sen)
-Daun pisang secukunpnya utk membungkus

Cara2:
- basuh beras pulut hingga bersih seputih- putihnya
-toskan....
-sukat beras mengikut cawan...jika 7cwn beras maka 7cwn air jgn lebih...*supaya masak cntik...
-masak beras pulut dlm rice cooker ..jgn bukak2 hingga keep warm....
-bila dh keep warm pindahkan beras pulut yg dh masak tu dlm bekas besar utk disejukkn..jgn tutup...biarkan diruang terbuka...tutup ngn tdg saji shj...
-pastikan betul2 sejuk...
-apabila sejuk ...blend kering ragi tapai td hingga halus..kemudian gunakan penapis teh utk digoyang2kan atas beras pulut...
-siap bergoyang inul 
smile emoticon
 ratakan ragi ngn beras pulut serata2nya dgn menggunakan senduk plastik...INGAT jgn guna sesekali kena tgn..pantang dia...sbb tgn kdg2.ade bakteria lain...
-siap gaul rata...sudukan tapai dlm daun pisang yg telah dipotong ikut saiz yg anda nak...bungkus la comei2 ye....selitkan lidi satay.....
-ok siap abes semua...tutup rapat2 bg dia dating ..tdo ...rehat...selama sehari smlm atau lebih..jgn ngendap2 biarkan je...simpan pd suhu biasa dlm almari seeloknya...jgn simpan dlm peti...jgn terkena suhu panas....
-setelah sehari semalam atau lebih boleh jenguk2 utk lihat kemenjadian tapai anda....
-tadaaaaa...bila dh jadi leh simpan dlm peti....

Selamat mencuba

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment