13 August 2015

Bihun sup chinese style simple


share dari link fb ~ Dina Amalia Nordin

Bihun sup chinese style sbb simple.
Tapi rasenye lebih kpd versi siam 
๐Ÿ˜Š
Resepi asal owner ni guna mee sua, and cabai dia pun lain sikit. Tapi iols dah olah ikotselera tekak, tu yg mirip versi siam.
Kalau nak masok bahan lain pun boleh, terpulang. Ikot kreativiti tekak masing2 ye, no problem 
๐Ÿ˜Š
Tenkiu ye empunya resepi! Moga diperluaskan lagi rezeki inshaaAllah :')
*bahan2 dan cara sila refer kat setiap gambar ye
๐Ÿ˜˜
Dipersilakan share ye kawan2 :')

Bahan2 : 

Bihun,
Bebola ikan,
Sawi jepun,
Bawang putih - cincang/racik,
Udang,
Minyak masak - untuk goreng bawang putih
Kiub pati ayam *terlupe masuk dlm gambar

**kalau ade bahan lain nak tambah silakan. Tp kalo boleh jgn masuk bahan yg boleh hilang versi chinese/siam tu ye.. 
Goreng bawang putih.
Goreng hingga kekuningan.
Angkat dan ambil semua sekali termasuk minyak tadi.
Masukkan air dlm periuk (ikot banyak mana untuk kuah).
Masukkan sedikit bawang putih yg digoreng beserta minyak ke dlm periuk.
Masukkan kiub ayam.
Letak periuk atas api dan didihkan
Bahan2 :

Cili api,
Kicap cair,
Cuka,
Garam,
Gula.

Kacau sebati.
Siap!
Bahan2 :

Cili api,
Kicap cair,
Cuka,
Garam,
Gula.

Kacau sebati.
Siap!
Celur bihun dan tos. Siap!
Ketepikan.
Bahan perasa/cabai untuk bihun, untuk tabur bile nak makan :

Cili kicap + cuka,
Chili flakes,
Bawang goreng + minyak.
**nak letak daun sup/daun bawang pon sedap!
Sup yg dah siap.
Siap dihidang. 
Sumpah sedap! 
(untuk tekak aku laaaa...)

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment