Bahan2 :
Bihun,
Bebola ikan,
Sawi jepun,
Bawang putih - cincang/racik,
Udang,
Minyak masak - untuk goreng bawang putih
Kiub pati ayam *terlupe masuk dlm gambar
**kalau ade bahan lain nak tambah silakan. Tp kalo boleh jgn masuk bahan yg boleh hilang versi chinese/siam tu ye..
Goreng bawang putih.
Goreng hingga kekuningan.
Angkat dan ambil semua sekali termasuk minyak tadi.
Masukkan air dlm periuk (ikot banyak mana untuk kuah).
Masukkan sedikit bawang putih yg digoreng beserta minyak ke dlm periuk.
Masukkan kiub ayam.
Letak periuk atas api dan didihkan
Bahan2 :
Cili api,
Kicap cair,
Cuka,
Garam,
Gula.
Kacau sebati.
Siap!
Bahan2 :
Cili api,
Kicap cair,
Cuka,
Garam,
Gula.
Kacau sebati.
Siap!
Celur bihun dan tos. Siap!
Ketepikan.
Bahan perasa/cabai untuk bihun, untuk tabur bile nak makan :
Cili kicap + cuka,
Chili flakes,
Bawang goreng + minyak.
**nak letak daun sup/daun bawang pon sedap!
Sup yg dah siap.
Siap dihidang.
Sumpah sedap!
(untuk tekak aku laaaa...)
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment