30 July 2015

SYAWARMA

share dari link fb ~ Norzailina Nordin

Sesekali sedap juga kalau hidangkan kebab daging dgn roti Arab atau roti naan. Jom cuba utk berbuka atau jamuan barbeque rumah terbuka nanti, ye. Selalunya kalau dikedai ia berbentuk kon besar yg berpusing-pusing dekat bara. Saya kongsi cara utk kita sediakan di rumah. Layann...


SYAWARMA

250g dadih asli (natural yoghurt)
2 steh jus lemon
4 ulas bawang putih } cincang halus
1 labu bawang besar }
1 sbsr pes cili
1 steh cuka
1/2-1 steh serbuk cili
600g daging, dihiris nipis & lebar 3-4cm
garam secukup rasa, sedikit minyak

Bahan Sos
200ml tahini (pes bijan)
2 ulas bawang putih, dicincang halus
2 steh jus lemon
20g daun parsli, dicincang
air masak secukupnya
Bahan Sampingan : roti pitta, tomato, bawang besar, daun salad

1. Satukan semua bahan bersama daging dan perap 12 jam di dalam peti sejuk.
2. Cucuk pada skewer (atau lidi yg telah direndam 4 jam supaya tak hangus) dgn cara melipat-lipat daging itu.
3. Panggang pada suhu 180C hingga masak. Hendaklah dibalik-balikkan sesekali. Renjiskan sedikit minyak.
4. Untuk sos: Satukan semua bahan. Tambah air ikut kepekatan yg disukai. Hidangkan dengan roti dan daging tadi. 

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment