Perghhh! Sedapnya dapat makan puding sekaya di hari Syawal. Ini resipinya:
BAHAN-BAHAN:
20gm agar-agar bertali
1.25 liter air
50gm gula merah
70gm gula putih
Bahan Sekaya:
7 biji telur gred A
70gm gula merah
100ml santan
1 sudu makan gula pasir
CARA MEMASAK:
1. Masak agar-agar bersama air secukupnya hingga hancur.
2. Kemudian masukkan gula merah dan gula putih. Biarkan hingga mendidih dan hancur.
3. Untuk bahan inti, pukul kesemua bahan sekaya hingga gula hancur kemudian tapis.
4. Kukus selama 20 minit kemudian sendukkan dengan sudu dan masukkan ke dalam acuan.
5. Tuangkan adunan agar-agar terdahulu dan biarkan mengeras.
Selamat mencuba!
Untuk lebih banyak resipi menarik, layari laman web Rasa di rasa.karangkraf.com
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment