kudap2an...
bahan2:
3-4 cawan cornflake
2 sudu besar cili kisar
2 ulas bwg putih-tumbuk
3 ulas bwg merah-tumbuk
4 sudu besar madu
1 sudu besar gula
2 sudu besar mentega- membumbung
sedikit garam
cara:
panaskan mentega hingga cair
masukkan bwg tumbuk dan cili kisar
kecilkan api- biar hingga cili masak
masukkan gula, garam dan madu
bila dh sebati semua rasa, tutup api
masukkan cornflake, gaul sebati
(masak cili hingga kering sblm masukkan cornflake. jgn tambah air utk elakkan cornflake x rangup)
**boleh tambah kacang tanah, bijan dan ikan bilis goreng jika suka
share dari link fb ~ Jom Belajar Buat Kek added 3 new photos.
FLORENTINE COOKIES / KRUNCHY KARAMEL ALMOND
Rujukan : Kak Patmah Aspar
Sumber resepi : Kak Azlita Masam Manis
200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam
Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna
Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment