Daging Kambing Berkuah Kicap. Lamb Stew in Black Soy. Bon Appetit
Bahan2nya
1 kg Daging Kambing dihiris dan di goreng sebentar, gaulkan bersama garam secukup rasa dan lada hitam
2 sudu besar - Lada hitam- ditumbuk
1.5 biji Bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1.5 inch halia - dikisar
6 biji cili api - dikisar
1/2 sudu teh serbuk masala
1/2 sudu teh serbuk Jintan manis
1 sudu besar sos tomato ketchup
1 tangkai daun ketumbar
1 batang kayu manis
1 biji bunga lawang
6 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
3 biji ubi Kentang - dipotong dadu dan digoreng
1 batang karot - dipotong bulat atau ikut citarasa
1.5 cawan air
1/2 cawan kicap manis.
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
4 sudu besar minyak masak Canola/Sayur
Bawang goreng dan daun ketumbar untuk khiasan
Cara2nya
Panaskan minyak diperiok/kuali, masukkan bahan2 kisar dan rempah2 biji, kayu manis bunga lawang, pelaga dan cengkih. Bila rempah mula bangkit masukan daging daging hiris goreng dan carot nya, tuangkan air 1.5 cawan dan 1/2 mangkuk kicap manis.Letakan sos tomato ketchup sedikit dan biarkan ia masak diapi sederhana. Biarkan ia masak dalam 40mins. Tutup periok dengan tudung periok. Lebihkan gula supaya kuahnya manis sedikit. Goreng kentang di kuali lain, yang di potong dadu. Masukkan ubi kentang goreng kedalam periok. Gaulkan bersama kuah dagingnya. Taburkan bawang goreng dan daun ketumbar. Tutup api. Sajikan bersama nasi putih atau nasi minyak.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment