BISKUT ADNAN SEMPERIT COKLAT
Bahan- Bahan :
3/4 cawan mentega
1 cawan tepung gandum
Sedikit esen vanila
2 cawan tepung kastard
1/2 cawan gula
1 biji kuning telur
3 sudu besar serbuk koko
coklat rice untuk hiasan
Cara-Cara nya :-
1. Pukul mentega bersama gula hingga kembang dan masukkan kuning telur serta esen vanila.
2. Kemudian, masukkan tepung gandum dan tepung kastard yang telah diayak serta serbuk koko.
3. Gaul hingga sebati hingga menjadi doh yang lembut.
4. Masukkan dalam acuan semperit dan terapkan di atas dulang pembakar.
5. Taburkan coklat rice atas permukaannya.
6. Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 darjah celcius selama 15 minit.
Biskut SEMPERIT
resepi sangat Mudah
Bahan A :
200 gm mentega ( saya guna buttercup )
100 gm gula icing
1 biji kuning telur
1/2 tsp perisa Vanila *kalau nk buat semperit perisa pandan boleh la letak pandan emulco letak 1/2 tsp pewarna hijau.
sedikit pewarna kuning kalau nk letak. *sye letak sedikit
Bahan B :
250 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
30 gm tepung kastad
*ayak semua bahan B di atas
Hiasan :
gula manik
Cara-cara :
Sebatikan bahan-bahan A ,Masukkan bahan B dan uli rata.
Gunakan acuan dan paipkan adunan. (Saya paip dan potong adunan kepada 1.5 inci setiap satu). taburkan sedikt gula manik.sebelum itu kena panaskan dahulu oven. Bakar selama 15 minit dengan suhu 160C.
Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan.
selamat mcuba
resepi sangat Mudah
Bahan A :
200 gm mentega ( saya guna buttercup )
100 gm gula icing
1 biji kuning telur
1/2 tsp perisa Vanila *kalau nk buat semperit perisa pandan boleh la letak pandan emulco letak 1/2 tsp pewarna hijau.
sedikit pewarna kuning kalau nk letak. *sye letak sedikit
Bahan B :
250 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
30 gm tepung kastad
*ayak semua bahan B di atas
Hiasan :
gula manik
Cara-cara :
Sebatikan bahan-bahan A ,Masukkan bahan B dan uli rata.
Gunakan acuan dan paipkan adunan. (Saya paip dan potong adunan kepada 1.5 inci setiap satu). taburkan sedikt gula manik.sebelum itu kena panaskan dahulu oven. Bakar selama 15 minit dengan suhu 160C.
Sejukkan dahulu biskut sebelum disimpan.
selamat mcuba
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment