Resepi Kek Gulung Nutella
Adunan ini dpt 4 rolls
Bahan2 :
25g air sejuk (dari peti ais)
60g tepung jagung
185g gula castor
100g tepung gandum
30g ovalette
1 sdt baking powder
10 biji kuning telur sejuk
6 biji putih telur sejuk
100g mentega cair
Secukup nutella untuk disapu pada kek
Acuan kek gulung 10x10" atau 12x12" (sapu keliling dgn mentega)
Caranya :
Satukan semua bahan kecuali mentega cair n nutella.
Pukul dgn high speed hingga putih n gebu.
Masukkan mentega cair n pukul lagi hingga kembang.
Tuang adunan kedalam acuan n ratakan.
Bakar pada suhu 180' hingga masak bergantung pada oven masing2.
Setelah masak, keluarkan n biarkan sebentar...
Agak2 suam gitu, keluarkan (terbalikkan keatas tuala yg bersih).
Sapu nutellla n gulung dgn kemas.
Bungkus dgn kertas kek n simpan dlm fridge.
* Klw nk dptkan corak camni, bahagikan beberapa warna n tompok2kan, pastu ambil garfu n lorekkan dibahagian atasnya sahaja
sila sila share n tag sesape pun yea uoll
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment