Stuffed Roasted Chicken with Fresh Salad. Ayam Panggang Sumbat & Salad Segar. Bon Appetit
Bahan2nya
1 ekor ayam segar (siz sederhana)
1 sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk rempah arab
Secubit serbuk paprika
Secubit serbuk daun rosemary
Garam secukup rasa
Bahan2 di atas semua di gosok and di gaulkan pada badan ayam dan diperap dalam 1/2 jam.
Minyak zaitun
1 sudu besar madu
Inti Sumbut
3 atau 4 biji ubi kentang di goreng hingga masak
3 tangkai daun sup yang dipotong halus
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu bawang merah goreng
Garam secukup rasa
Tumbuk kentang dan kemudian digaulkan dengan semua bahan2 di dalam mangkuk, untuk disumbatkan dalam ayam.
Cara2nya
Ambil seekor ayam segar yang sudah di bersihkan. Keringkan kulit ayam dengan kertas tisu dan dalam badan nya. Gaulkan dengan rempah2 nya dan garam. Perap dalam 1/2 jam atau lebih. Sesudah itu sumbatkan dengan inti kentang. Panaskan oven pada suhu 180 - 200C, letakan air semangkuk di dalam oven, kemudian letakan ayam yang hendak di panggang di atas garing pembakar dan letak di atas dulang pembakar. Tutupkan dengan aluminum foil dan panggang selama 1/2 jam. Buka foil dan turunkan suhu oven pada 160 C dan sapukan sedikit madu pada kulit ayam nya dahulu. Kemudian panggang lagi set apinya pada api atas (Grill setting) panggang selama 10 mins. Biarkan ia rehat dalam 10mins sebelum di potong.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment