AYAM SAMBAL SIAM
BAHAN-BAHAN:
500 gm ayam | dipotong kecil
150 ml santan pekat
30 ml minyak masak
20 tangkai cili kering | dikisar
6 biji bawang merah | dikisar
2 cm kunyit hidup | dikisar
2 cm halia | dikisar
6 helai daun limau purut / dihiris nipis
4 cm lengkuas
3 batang serai
3 cm belacan | dibakar dan kisar
2 sudu makan kerisik | digoreng tanpa minyak dan dikisar
Garam secukupnya
Gula secukupnya
BAHAN HIASAN:
2 helai daun limau purut | dihiris nipis
2 ulas bawang putih | dihiris nipis dan digoreng garing
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, kemudian goreng seketika hirisan kunyit bersama halia, bawang merah dan cili kisar. Masukkan serai, lengkuas dan belacan hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan biarkan masak.
3. Masukkan santan, garam dan gula secukup rasa.
4. Perlahankan api dan biarkan ia mendidih. Masukkan pula daun limau purut.
5. Angkat dan hiaskan, kemudian sedia dihidang
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment