Tat Telur Portugis
BAHAN-BAHAN:
Doh pastri lapis secukupnya
BAHAN INTI:
110gm gula kastor
4 biji telur
2 sudu teh esen vanila
2 keping keju cheddar
250ml susu segar
200ml krim putar
CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti tat, didihkan krim putar bersama gula kastor sehingga sebati.
2. Kemudian masukkan campuran susu segar, esen vanila dan telur.
3. Apabila bancuhan tadi mulai pekat, masukkan pula kepingan keju cheddar. Kacau rata dan sebatikan. Tutup api dan sejukkan.
4. Untuk membuat kulitnya pula, canai doh pastri lapis setebal 3mm dan tekap menggunakan pemotong bulat bergaris pusat 2 inci.
5. Tekankan doh pastri lapis kedalam acuan dan sudukan inti tat tadi.
6. Akhir sekali, bakar pada suhu 200ºC selama 25 minit.
7. Sedia untuk dihidangkan.
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment