share dari link fb ~ Resepi Lauk Pauk Kuih Muih Melayu
RESEPI FISH FILLET with YOGURT MINT-SAUCE
Bahan-bahannya:
4 keping kepingan ikan dory (di potong 2)
3 ulas bawang putih (dikisar)
2 ulas bawang merah (dikisar)
2 inci halia - kisar
1 sudu kecil lada hitam - tumbuk halus
2 sudu besar sos tiram
secubit garam
1 biji telur
1 mangkuk tepung ubi/ tepung gandum
1 mangkuk breadcrumps
Cara-cara Penyediaannya:
Perap isi ikan tadi dengan bahan2 kisar & lada hitam yg ditumbuk, sos tiram & garam.
Gaul rata dan perapkan dlm sejam atau lebih.
Panaskan minyak yg byk dlm kuali.
Pecahkan telur dan kacau rata
Ambil isi ikan dory tadi dan lumur ikan dengan tepung ubi/gandum sehingga rata
Celupkan ke dalam telur.
Lumur pula dengan breadcrumps
Masukkan dlm minyak yg panas
Goreng hingga garing.
Angkat dan toskan utk kurangkan resapan minyak.
Hidangkan bersama-sama salad dan garlic bread atau wedges.
YOGURT MINT-SAUCE
Bahan-bahannya:
1 cawan plain low-fat yogurt
1/2 batang timun (dibuang kulit dan bijinya)
2 tangkai daun parsley
3 helai daun pudina
Cara-cara Penyediaannya:
Satukan bahan-bahan tersebut dan dikisar halus.
Siap untuk dihidang bersama fish fillet tadi.
GARLIC BREAD
Bahan-bahannya:
Roti Perancis
3 ulas bawang putih
4 sudu mentega
3 tangkai daun ketumbar
Cara-cara Penyediaannya:
Blend kering bawang putih bersama-sama daun ketumbar.
Gaulkan bersama mentega dan sapukan pada roti perancis yang telah di potong tadi.
Bakar selama 10- 15 minit pada suhu 140c
Hidangkan bersama fish fillet tadi atau buat cicah dengan gravy
smile emoticon
Like & Share
No comments:
Post a Comment