1 ekor ayam dipotong kecil atau mengikut kesukaan anda
(dibersihkan dan disalut tepung gandum sekejap untuk hilangkan hanyir)
2 inci halia**
2 biji bawang besar**
6 ulas bawang putih**
7 batang serai**
1 1/2 sudu besar ketumbar (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
1 1/2 sudu besar jintan manis (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
2 tangkai daun kari dibersihkan dan diramas/dicarik
1 sudu besar cili kisar
sedikit kunyit (terpulang nak yang segar atau serbuk)
3 sudu kfc garam bukit (guna garam putih pun boleh.. bubuh sikit2)
1 sudu gula
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telor (dipukul dahulu)
2 sudu besar rempah kari ayam
Caranya:
Ayam dibersihkan setelah disalut dgn tepung gandum..
Semua bahan yang bertanda ** dikisar dengan sedikit air ..kisar hingga serai hancur.. kemudian tumbuk ketumbar, jintan dan kunyit hingga hancur..
Dalam bekas satukan semuanya bahan rempah. telor, daun kari dan tepung jagung serta serbuk kari.. tambah garam dan sedikit gula ..rasala sikit atau agak2 ye rasanya..kemudian masukkan potongan ayam..gaul sebati.perap selama 1 jam atau lebih
biarkan ayam tersebut 1 jam ke atas la..kalau lama sangat masukkan dlm peti ais..time nak goreng kluarkan dan goreng..
Panaskan minyak kemudian perlahan api aras sederhana.. (aku goreng dlm periuk sederhana kecil separuh minyak) masukkan ayam ...goreng sehingga mendpt warna seperti dibawah . toskan ayam ni diatas penapis dulu.. bagi minyak jatuh ke dalam mangkuk.. dan baru diletakkan ke dalam piring yang dah dialas tisu serap minyak.
Insyaallah hasilnya serdak garing dan rangup hingga ke petang.. selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment