Udang butter/Butter prawn
Oleh:Linn Malek
500 gm-udang...bersihkan- buang kulit..buang satu ekot yg tajam,.tgalkan ekor yg xtajam ...belah blkang..
-Pnaskan minyak dlm kuali..betul2 panas..goreng udang hngga kemerah2 merahan ..angkat.jgn garing yea...asingkan..
100gm butter..
4 kuning telur -dikacau..
sdikit serbuk kunyit
panaskan kuali masukkan butter...smpi mncair butter..masukkan..telur kuning...curahkan dari atas..sambil kacau.tabur serbuk kunyit..kacauu..trus..hing
stgah..susu cair susu isian
1 tangkai daun kari
5 biji cili padi ..tumbuk..(klu nk pedas blih tambah)
4 ulas bwg putih tumbuk kasar..
i sdu serbuk kari
setangkai daun kari
garam, sdikit kicap manis..(ganti gula) secukup rasa
kaedahnye-
1-..Panaskan kuali dgn 4 sdu minyak..
2-tumis ..bwg putih..dgn daun kari..
3. masukkan cili padi tumbuk..kacau gaul..tambah sdikit air..xmo kasi cili n kari tu kering...
4. kendian, masukkan garam,, sedikit kicap manis..masukkan udang..susu cair..separuh dari telur..goreng tadi.. gaul hingga sebati..make sure secukup rasa..ok..(klu nk berkuah blih tambah susu cair..ok..)
5. tutup api..masukkan dlm mangkuk yg disukai...tabur lebihan telur..siap.. dan hidangkan....
selamat mncuba
No comments:
Post a Comment