Resepi : ayam lemak cili padi istimewa.
Oleh:Datinn Nooraleeza Azman
cc : www.facebook.com/ bukuresepi
Bahan:.seekor ayam yg dipotong..sebiji bawang besar merah.3 ulas bawang putih..seinci halia..sedikit kunyit hidup 3 inci (ikut citarasa).satu kiub pati ayam (sy pkai knor)..satu kotak santan ( sy guna kara) yang sedang..garam dan sedikit gula..dua btg serai..sedikit kunyit serbuk ( optional).cili padi yg besar2 tu dalam 20 biji ( ikut suka)..
cara-cara..bawang merah, putih, halia, serai, cili padi , kunyit hidup dimesen..ketepikan.. masukkan ayam yg telah dibasuh kedalam periuk tampa minyak..masuukan bahan yang telah dimesen td..kacau hingga mendidih..masukkan santan...garam ..gula..kiub pati ayam..jika pekat tmbah sedikit air..kacau perlahan sehingga mendidih..jika warna kurang menarik..tambah sedikit kunyit serbuk kunyit..padamkn api dan sedia dihidangkn
Oleh:Datinn Nooraleeza Azman
cc : www.facebook.com/
Bahan:.seekor ayam yg dipotong..sebiji bawang besar merah.3 ulas bawang putih..seinci halia..sedikit kunyit hidup 3 inci (ikut citarasa).satu kiub pati ayam (sy pkai knor)..satu kotak santan ( sy guna kara) yang sedang..garam dan sedikit gula..dua btg serai..sedikit kunyit serbuk ( optional).cili padi yg besar2 tu dalam 20 biji ( ikut suka)..
cara-cara..bawang merah, putih, halia, serai, cili padi , kunyit hidup dimesen..ketepikan.. masukkan ayam yg telah dibasuh kedalam periuk tampa minyak..masuukan bahan yang telah dimesen td..kacau hingga mendidih..masukkan santan...garam ..gula..kiub pati ayam..jika pekat tmbah sedikit air..kacau perlahan sehingga mendidih..jika warna kurang menarik..tambah sedikit kunyit serbuk kunyit..padamkn api dan sedia dihidangkn
No comments:
Post a Comment