27 April 2013

AYAM MASAK LENGKUAS


share dari link fb ~Buku Resepi


AYAM MASAK LENGKUAS
Oleh: Jumaia Haji Amir
cc : www.facebook.com/bukuresepi

BAHAN A
- ayam (potong2 ikut suka nak besar mana)
- kerisik
- bawang merah goreng
- kulit kayu manis
- bunga lawang
- air asam jawa
- santan
- serbuk kunyit
- garam
- bahan perasa
- serbuk lada putih/hitam
- minyak untuk menumis
- lengkuas muda (dihiris halus - memanjang)

BAHAN B
- lengkuas (kisar asing & buang air @ toskan)
- bawang merah
- bawang putih
- serai
- halia
- cili padi

CARA
- kisar semua bahan B (lengkuas kisar asing kerana perlu di toskan)
- tumiskan bahan kisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang & hirisan lengkuas sehingga masak dan angkat.
- gaulkan bahan tumis, asam jawa, garam, ayam dan diamkan seketika
- panaskan sedikit minyak, masukkan ayam yg telah di diamkan
- masukkan santan, serbuk kunyit, lada putih/hitam, bahan perasa, kerisik dan gaul sehingga sebati.
- masak & gaul ayam sehingga sedikit kering (jangan kering sangat).
- masukkan bawang goreng.
- Siap untuk di hidangkan. bolehlah letakkan hirisan bawang sebagai hiasan.

NOTE: ayam boleh digantikan dengan udang

No comments:

Post a Comment