28 April 2013

Sup Lemak Rusuk kambing. Creamy Ribs Soup. Bon Appeitt



***Joha Hassan***
Sup Lemak Rusuk kambing. Creamy Ribs Soup. Bon Appeitt

1.5 kg rusuk daging, di rebus dengan 3 helai daun pandan, 1 inch halia, 3 ulas bawang putih di titik, 4 biji buah pelaga, secubit biji jintan manis, 1 bunga lawang, 1 batang kayu manis hingga empok.

Bahan2 untuk supnya
1 inch halia - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 biji bawang besar - dikisar
100ml santan
Rempah 4 sekawan,
1 kayu manis,
6 pelaga,
4 bunga cengkih
1 bunga lawang
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 puchok daun sup dipotong kasar
1 batang lobak merah didadu kecil
3 biji ubi kentang didadu kecil
3 sudu bawang merah goreng

Cara - Supnya
Panaskan minyak di periok, masukan bahan2 halia, bawang besar & putih yang dikisar, letak rempah 4 sekawan dan daun pandan yang di ikat. Letakan secubit serbuk jintan manis dan ketumbar. Bila rempah nya bangkit, tuangkan kuah rebusan dan rusuk daging, tapiskan dulu kuah nya supaya bersih dari cebis2 tulang rusuk tidak masuk. Letakan lobak & kentang dadu. Biarkan ia mendidih dan masak, kemudian masukan santan dan secubit serbuk kunyit. Letakan daun sup dan bawang merah goreng. Sajikan kesemua juadah dengan nasi putih dan cili api kicap manis.

No comments:

Post a Comment