20 April 2013

Bistik Daging dan Macaroni Bakar.



***Joha Hassan
Baked Macaroni & Bistik Sauce.Topping with Cheddar & Parmesan Cheese. Bon Appetit.

Bistik Daging dan Macaroni Bakar.
Bahan2nya
1kg Daging Prime (Dipotong dadu sekutul2) dirempahkan dengan kunyit dan ketumbar dan sedikit garam
1/2 cawan Sos kicap
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inch halia - dikisar
2 biji bawang besar di kisar
1 biji bawang besar di hiris
1 sudu teh lada hitam
Gula secukup rasa
2 ubi kentang di hiris bulat atau wedges
2 sudu besar chili kisar
1 tin buah tomato dikisar
1 paket remaph bistik
2 batang carrot dihiris serong
Rempah 4 sekawan - kayu manis/pelaga/cengkih/bunga lawang
1 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk memasak
Daun ketumbar dan bawang goreng untuk hiasan.

Cara2nya
Panaskan minyak dikauli, gorengkan daging yang sudah dirempah. Sesudah digoreng ditepikan. Panaskan periok, letakan minyak dan goreng rempah 4 sekawan, masukan bahan2 yang dikisar. Bila ia mula bangkit letakan chili kisar, tomato kisar, dan bawang besar dihiris. Letakan kicap dan 1 secawan air. Gaulkan supaya sebati. Letak garam dan gula, rasakan kuah nya. Masukan carrot dan daging goreng tadi, kecilkan api dan tutup periok, biarkan ia masak untuk 1/2 jam. Gorengkan ubi kentang dan ditepikan. Sajikan bersama nasi putih atau nasi minyak. Hiaskan dengan daun ketumbar dan bawang goreng.

Bahan2nya untuk Macaroni
500gm Macaroni - direbus dan di tos.
4 sudu besar - Cheddar cheese
2 sudu besar - Parmesan cheese
1 genggam daun sup - di cinchang halus

Cara2nya
Panaskan oven, di mangkuk cassarole, letakan macaroni yang sudah direbus. Letakan cheese cheddar dan gaulkan dengan macaroni, taburkan daun sup, kemudian letak sos bistik dan daging gaulkanya. Taburkan cheese cheddar di atas kemudian cheese parmesan. Letakan di oven dan bakarnya selama 15-20mins pada suhu 160C. Sajikan panas2 untuk sarapan, makan tengah hari atau makan malam.

No comments:

Post a Comment