20 April 2013

Butter Prawn Best



***NadiaNatasha NorHusniyah*****
Butter Prawn Best

Bahan2:
- 15 ekor udang sederhana besar
- 2 biji telur (ambik kuning sahaja) - putih dia jgn buang sbb blh wat mask muka hehehe
- sedikit garam & lada sulah
- 1/2 cawan minyak
- 2 ulas bawang putih yg dicincang
- 2 tangkai daun kari (ambik dari pokok yg ditanam - riaknyeeee)
- 6 biji cili padi merah (sbb yg hijau xde)
- 2 sudu besar butter (aku guna soft butter)
- 1 sudu besar susu cair (aku xde susu cair arini so gantikan ngn susu tepung yg dibancuh ngn air kosong)

Cara2:
(1.) utk telur
- panaskan minyak dlm kuali (klu ada kuali kecik lg bagus sbb bila dlm minyak jd byk)...
- dengan menggunakan senduk stanlessstail (bahagian blakang yg bulat tu) kacau minyak td mengikut arah jam
- tuangkan telur slow2 sambil tangan yg satu lg duk kacau...make sure kacau ikut satu arah je....kacau sampai telur jd cam sarang burung hehehe
- bila dh nmpk cam garing, angkat & toskan kat kitchen towel..biarkan jap

(2.) utk udang
- gaulkan udang yg telah dibasuh & dipotong janggutnya dengan garam & lada sulah n peram dlm 5 minit
- goreng dlm minyak yg panas hingga masak (ada org wat half cook tp aku full cook dh kot hehehe)
- toskan & ketepikan

(3.) utk butter
- dalam kuali berasingan, panaskan 2 sudu butter kemudian tumis bawang putih cincang hingga garing
- masukkan daun kari & cili padi merah serta susu
- bila dh mendidik ckit masukkan udang td n gaul sempurna...
- masak hingga kering
- angkat kemudian letakkan telur td diatas udang
- siap!

No comments:

Post a Comment