28 April 2013

Kalau saya panggil masalode..sebab ni kacang dhal kalau vadai kacang putih dan lebih halus lagi...tapi pereka resipi ni tulis vadai



***Sharifah Salmah Al-Habsyi
VADAI ~ (sesekali cuba kuih sahabat2 india kita pun best jugakkn)


Bahan-bahan:

250g dhall, rendam selama 6 jam
2-4 bawang kecil, dihiris nipis
2 cm halia, dtumbuk halus
2 cili hijau besar, dihiris mipis
4 cili kering, dihiris nipis
1 tsp jintan manis, ditumbuk kasar
Beberapa helai daun ketumbar, dihiris
Beberapa helau daun kari, dihiris
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara2nya;

1. Tapiskan dhall, kisar 3/4 dari dhall hingga halus. Jika sukar mengisar dhall tanpa air, masukkan sedikit air. Selepas dikisar, tapis supaya tidak banyak air yang tinggal.
2. Masukkan dhall yang telah dikisar ke dalam mangkuk.
3. Campurkan semua bahan lain ke dalam mangkuk tadi kecuali minyak. Gaul sebati.
4. Panaskan minyak, bentukkan doh tadi menjadi "flat patties" dan goreng hingga menjadi golden brown.
5. Angkat dan toskan.

2 comments: