SUP TELUR
4 bj telur ayam ( tk kira saiz )
1 keping fucuk ..d rendam pastu d potong ikut suka..
sedikit sohun d rendam ..d potong pun bleh tk potong pun tk pa..polis tk tangkap..Ada org suka panjang2 tp mama potong 2..
2 biji ubi kentang dpotong ikut suka..
4 bj bawang merah ( d mayang halus )
1 inci halia ( d mayang halus)
3 bj bawang putih ( d mayang halus )
10 bj lada hitam d tumbuk jgn halus sgt..
sedikit daun bawang ..d hiris halus.untuk d tabur atas sup nanti..
garam..dan sedikit mk aji..
2 sudu minyak untuk menumis..
1.Tumis bawang merah..bawang putih dan halia.. kacau dgn senduk..
2. Bila agak garing masukkan air ..dlm 5 gelas..agak2 la sbb kuah akan meresap nanti...kalau kurang tambah air lg..
3. Bila sudah mendidih masukkan ubi kentang dan lada hitam yg d tumbuk td..
4. Slow kan api..masa nk masukkan telur ni gunakan senduk ..sbb lebih senang dan menjadi..
5.Pecahkan telur dan masukkan dlm senduk td dan perlahan2 rendam dlm kuah td..masak dan agak2 dh beku d keluarkan guna sudu,,dan buat lagi sampai habis..kalau senduk yg tk melekat telur akan keluar sendiri..pstikan api perlahan..
6. Bila semua telur dh masak masukkan sohun dan fucuk tadi.....ingat api jgn kuat sgt. pastikan ubi kentang tu empuk..
7.Masukkan garam.dan mk aji..secukup rasa..
8.Hias kan dgn daun bawang td..
9..kemudian bleh la d makan
1 keping fucuk ..d rendam pastu d potong ikut suka..
sedikit sohun d rendam ..d potong pun bleh tk potong pun tk pa..polis tk tangkap..Ada org suka panjang2 tp mama potong 2..
2 biji ubi kentang dpotong ikut suka..
4 bj bawang merah ( d mayang halus )
1 inci halia ( d mayang halus)
3 bj bawang putih ( d mayang halus )
10 bj lada hitam d tumbuk jgn halus sgt..
sedikit daun bawang ..d hiris halus.untuk d tabur atas sup nanti..
garam..dan sedikit mk aji..
2 sudu minyak untuk menumis..
1.Tumis bawang merah..bawang putih dan halia.. kacau dgn senduk..
2. Bila agak garing masukkan air ..dlm 5 gelas..agak2 la sbb kuah akan meresap nanti...kalau kurang tambah air lg..
3. Bila sudah mendidih masukkan ubi kentang dan lada hitam yg d tumbuk td..
4. Slow kan api..masa nk masukkan telur ni gunakan senduk ..sbb lebih senang dan menjadi..
5.Pecahkan telur dan masukkan dlm senduk td dan perlahan2 rendam dlm kuah td..masak dan agak2 dh beku d keluarkan guna sudu,,dan buat lagi sampai habis..kalau senduk yg tk melekat telur akan keluar sendiri..pstikan api perlahan..
6. Bila semua telur dh masak masukkan sohun dan fucuk tadi.....ingat api jgn kuat sgt. pastikan ubi kentang tu empuk..
7.Masukkan garam.dan mk aji..secukup rasa..
8.Hias kan dgn daun bawang td..
9..kemudian bleh la d makan
No comments:
Post a Comment