01 July 2015

Makalah Ramadan Siri 8/1436H - JAKIM

Makalah Ramadan Siri 8/1436H

Penerangan:

1. BULAN PUASA BULAN KESABARAN:
Sebahagian besar amalan puasa itu sendiri terdiri dari sifat sabar yang balasanya tiada batasannya, sebagaimana firman Allah yang bermaksud: "Sesungguhnya orang-orang yang bersabarlah sahaja yang akan disempurnakan pahala mereka dengan tidak terkira"." 3 jenis sabar:
a. Sabar dalam mentaati perintah Allah
b. Sabar dalam meninggalkan perkara-perkara yang diharamkan oleh Allah
c. Sabar dalam menerima taqdir Allah yang perit dan menyakitkan

2. BULAN RAMADHAN BULAN GANDAAN GANJARAN

Hadis Nabi SAW: “Sesiapa yang mengerjakan (pada bulan Ramadhan) secara sukarela satu perkara dari perkara-perkara kabaikan (sunat), maka dia seperti orang yang menunaikan satu kefarduan pada masa yang lain. Sesiapa yang menunaikan (pada bulan Ramadhan) suatu kefarduan, maka dia seperti orang yang menunaikan 70 kewajipan pada masa yang lain” Hadis diriwayatkan oleh Salman al Farisi

3.AMALAN PUASA TERKECUALI DARIPADA KAFFARAH DOSA

Di dalam riwayat al-Bukhari,Allah SWT telah berfirman di dalam hadis Qudsi: “Setiap amalan menjadi kaffarah (penebus dosa),tetapi puasa adalah untuk-Ku dan Aku-lah yang akan membalasnya”

Hadis Qudsi yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad,Nabi SAW bersabda: “Setiap amalan anak Adam baginya sebagai kaffarah (adalah sebagai penghapus dosa baginya) melainkan puasa, puasa adalah untuk-Ku dan Aku-lah yang membalasnya”

4.RAHSIA GANJARAN PUASA DI SISI ALLAH

Firman Allah SWT di dalam Hadis Qudsi:
“Melainkan puasa,sesunggunya ia adalah bagi-Ku dan Aku-lah yang akan membalasnya kerana dia meningglkan syahwatnya, makanan dan minumannya semata-mata kerana Aku”
KETERANGAN:
a. Seseorabg yang berpuasa akan meninggalkan segala lintasan dan keinginan nafsunya semata-mata kerana Allah SWT
b. Puasa merupakan rahsia di antara seseorang hamba dengan Tuhannya. Ia tidak dapat dilihat atau ditinjau oleh sesiapapun melainkan Allah SWT

5. KESEMPURNAAN PUASA AKAN TERHASIL DENGAN TUJUH PERKARA:

Pertama: Menjaga Pandangan Mata
Kedua: Memelihara Lidah
Ketiga: Menjaga Telinga
Keempat: Menjaga Tangan Dan Kaki
Kelima: Menjaga Perut
Keenam: Tidak Tunduk Dengan Nafsu Perut
Ketujuh: Amalan Khauf (takut sekiranya puasanya tidak diterima) dan Raja’(mengharapkan Allah SWT akan menerima puasanya).
 shared Dr. Bilal Philips's photo.
The Prophet (pbuh) informed us that the worst vessel we can fill is our stomach... Eat only a third, drink only a third and leave a third for breathing." [Ahmad, At-Tirmidhi]‪#‎Ramadan‬ ‪#‎IOURamadan‬
blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment