15 March 2015

RESEPI SOTONG BAKAR CICAH AIR ASAM


RESEPI SOTONG BAKAR CICAH AIR ASAM

.
Bahan-Bahan Sotong Bakar:
5 ekor sotong segar saiz sederhana
1 inci kunyit hidup (ditumbuk)
1 inci halia (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 biji cili merah (ditumbuk)
Sedikit garam

Cara-Caranya.
1.Sotong disiang dan dibersihkan.Kelar sedikit sotong,kemudian lumurkan dengan bahan tumbuk dan letakkan sedikit garam.Perap selama 15 minit di atas para / di dalam penapis agar air sotong turun.(Tujuan sotong di tos diatas para/ di dalam penapis adalah untuk meminimakan kekotoran didalam oven atau diatas dapur gas)
2.Bakar sotong di dalam oven dengan menggunakan api atas bawah dengan suhu 180 darjah celsius selama 15 minit atau hingga sotong masak.Nak lagi senang bakar atas dapur gas dengan gunakan api yang paling kecil sehingga masak.(sentiasa perlu dibalikkan agar sotong masak sekata).Hidangkan dengan air asam

Bahan Air Asam:
1/2 biji bawang besar di potong dadu
sebiji tomato di potong dadu
3 biji cili padi dihiris nipis
1 inci belacan dibakar
2 cawan air asam jawa yang pekat
Sedikit garam dan gula

Cara-Caranya:
1.Hancurkan belacan di dalam air asam jawa.Kemudian masukkan bawang besar,tomato dan cili padi.Perasakan dengan garam dan gula.Siap dihidangkan dengan sotong bakar tadi.

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment