23 March 2015

Ikan Merah Sos Limau Purut...

share dari link fb ~Legacy Secret Trading

Ikan Merah Sos Limau Purut... 

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji bawang besar - chopped
1 inci halia - hiris halus
4 sudu makan cili boh
4 sudu sos ikan Namphla
3 sudu sos tiram
4 helai daun limau purut- hiris halus
4 sudu besar jus limau kasturi
tepung jagung utk goreng ikan,
1/2 cawan air + 1 sudu besar tpng jagung
garam dan gula secukup rasa
1/2 kiub pati ikan bilis maggie
6 biji cili padi - hiris halus

Cara-Cara:
1. Cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
2. lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
3. Goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.
Utk Sos:
1. Tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
2. masukkan cili boh - tumis smpai garing
3. Masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
4. Masukkan cili padi yg dihiris
5. Perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi dan masukkan air
6. Lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
7. bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.
'Ikan Merah Sos Limau Purut... smile emoticon

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
2 ulas bawang putih - cincang halus
1 biji bawang besar - chopped
1 inci halia - hiris halus
4 sudu makan cili boh
4 sudu sos ikan Namphla
3 sudu sos tiram
4 helai daun limau purut- hiris halus
4 sudu besar jus limau kasturi
tepung jagung utk goreng ikan,
1/2 cawan air + 1 sudu besar tpng jagung
garam dan gula secukup rasa
1/2 kiub pati ikan bilis maggie
6 biji cili padi - hiris halus

Cara-Cara:
1. Cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
2. lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
3. Goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.

Utk Sos:
1. Tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
2. masukkan cili boh - tumis smpai garing
3. Masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
4. Masukkan cili padi yg dihiris
5. Perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi dan masukkan air
6. Lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
7. bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.'

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment