Resepi murtabak Daging
Doh Roti Canai
2 gelas tepung gandum (350gm)
1 biji telur saiz c (yg paling kecil)
Sedikit garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar shortening/butter
½ gelas air atau kalau keras tambah sikit air (200ml)
Utk salut doh roti canai nanti
Butter/margerin/minyak
Caranya
Jika guna breadmaker –
masukkan semua bahan kecuali air..air tambah sedikit demi sedikit hingga mendapat hasil seperti buat donat..doh tidak terlalu lembik sangat..tak lekat kat tangan doh dikira ok.. uli guna bread maker sehingga abis ulinya ..dlm 20 minit uli.. insyaallah doh akan lembut dan elastik..mula bulatkan doh dlm 90gm dan salut dgn butter/margerin/minyak..simpan semalaman atau dlm 4 jam
Jika guna tangan –
1. Dlm satu bekas masukkan tpg gandum, garam, gula, susu pekat, shortening
kemudian masukkan telor ..uli kering
2. Masukkan air demi sedikit hingga doh tak lekat kat tangan… sukatan air tu
tak semestinya habis ye ..jika doh dah tak lekat kat tangan dikira ok seperti
kita buat donat…uli doh selama 20 minit shingga doh lembut dan elasti..
(part ni uli 7 minit berehat kejap..uli lagi rehat kejap dan uli lagi)
3. Seterusnya bulatkan doh seberat 90gm hingga abis..saya dpt dlm 7 biji..
kemudian salut doh dgn sedikit minyak/butter/margerin.. letak dlm bekas
tertutup dan biarkan semalaman atau dlm 5 jam
Inti Martabak Daging (blh dpt 3 @ 4 biji martabak)
Bahan A
500gm daging kisar/hancur
2 biji bawang besar (sederhana besar)kalau tak suka bawang banyak isi 1 biji pun memadai potong dadu kecil
Sedikit je halia tumbuk
1 sudu besar rempah beriyani
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar minyak masak
Garam, gula secukup rasa
Caranya
1 Tumis bawang besar dan halia dengan sedikit minyak
2. masukkan rempah ..kacau hingga naik bau..biar lama sikit masak supaya
rempah masak sempurna
3. masukkan daging kisar
4. perisakan dgn garam dan gula
5. kacau adunan hingga masak dan agak kering..
Bahan B
4 biji telor dicuci bersih
2 biji bawang merah di potong dadu
Dah semua bahan ada start mula menebar
Caranya
1. Ambil sebiji doh roti canai..jika tak pandai tebar guna dulang..penyek2 kan
doh atas dulang..letak sikit minyak ye..canai bagi leper..tarik doh tadi hingga
nipis mcm dlm gambar ..insyaallah kalau kita uli doh hingga lembut dan
elastik (doh kalau kita tarik ia tak carik/koyak)..
2.. Campurkan bahan B dlm satu bekas ..masukkan Bahan A (inti martabak), dan serta lipat murtabak tadi...
3.Panaskan pan taruk sikit minyak.. ambil roti perlahan2 n letak atas pan
panas tadi..balik2 kan roti sehingga masak dengan api sederhana
4. Siap dan potong kecik dan sedia dihidang panas dan
dimakan dgn bawang cuka
Resepi Acar Bawang
2 biji bawang besar (sederhana saiz) di hiris nipis
3 sudu besar cuka
Sedikit garam
Gula
Pewarna merah(ros)
Satukan kesemuanya dan taruk dlm peti sejuk
blog saya satu lagi boleh dilawati : http://jasminshahab205.blogspot.com/
No comments:
Post a Comment