22 June 2015

Cara2 memasak laksam (resipinya) You tube org lain punya ~ Resepi laksam (12 gulung) resipi ~Tahrunnisah Jali



share dari link fb ~ Tahrunnisah Jali 
Resipi Laksam (12gulung)

3 cawan tepung beras

1/2 cawan tpg gandum

sedikit garam

4 3/4 cawan air suam

3 sudu besar minyak masak
campur semua bahan2 diatas sehingga sebati...ketepikan sebentar
* panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup periuk aluminium yang 

disapu dengan minyak masak

* masukkan bancuhan tpg tadi dlm loyang atau tudung periuk ...jgn tebal jgn 

nipis...agak2 la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5 minit..

*angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dgn air paip supaya sejuk..

* guna hujung sudu atau bende yang boleh cungkil laksam ni kluar dr loyang...terus gulung dr loyang tersebut hingga habis..
*kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis..

kuah laksam 6 orang makan
3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti

2 biji bwang sederhana besar

2 ulas bawang putih.. 

sedikit je halia

1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus

sedikit belacan
1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
garam , gula
2 keping asam gelugur

* ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air rebusan 

* bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di kisar 

bersama2 dgn isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dlm blender supaya 

senang kisaran..

* masukkan bahan kisar dlm periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air rebusan 

ikan 
* kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula
* masak hingga mendidih..dgn api sederhana

ulaman

kacang panjang

timun

tauge

kobis - semuanya dihiris halus..

belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam
sambal lada

sedikit belacan

lada merah

cili api merah

garam sikit _semuanya kisar/tumbuk halus
blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment