Cara Berlauk
Bahan-bahan (untuk batter):
250 gram tepung gandum - diayak
500 ml santan - boleh juga gunakan susu
1/2 sudu teh garam
2 biji telur gred B
setitik pewarna kuning telur
sedikit minyak dan simpulan daun pandan untuk mengglis acuan
Bahan inti:
300 gram daging kisar
2 sudu makan serbuk kari - bancuh dengan 3 sudu makan air
2 ulas bawang putih - cincang
1 labu bawang besar - cincang
1 sudu teh serbuk pati ayam / garam - secukup rasa
minyak
Cara menyediakan inti:
1. Untuk sediakan intinya, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta bawang besar hingga wangi.
2. Masukkan pes kari dan tumis hingga harum dan seterusnya masukkan daging kisar.
3. Kacau sebati daging kisar dan perasakan dengan serbuk pati ayam / garam.
4. Masak hingga kering
5. Angkat dan sejukkan.
Cara menyediakan batter:
1. Bancuh bahan batter dengan telur dan santan. Adun hingga rata dan kemudian masukkan baki santan.
2. Tuang batter ke dalam jug penyukat.
Cara memasak kuih cara:
1. Panaskan acuan kuih cara.
2. Sapukan sedikit minyak menggunakan daun pandan.
3. Tuangkan batter hingga setengah penuh.
4. Masukkan dengan cermat 1 sudu teh inti.
5. Tuangkan lagi batter supaya tertutup intinya.
6. Tutup acuan dengan tudungnya (atau tudung periuk) dan biarkan kuih masak perlahan-lahan.
7. Cungkil tepi kuih dengan pencucuk dan angkat kuih yang masak dengan sudu.
8. Ulangi hingga batter habis.
No comments:
Post a Comment