23 June 2015

Green Tea Cheese Tarts

share dari link fb ~ Sarri Maria 
Green Tea Cheese Tarts - by emmathyque 
💝

 you all
Shell 
Ingredients:- 
180gm - Butter/Magerine at room temp.
50-60gm - Icing Sugar 
1bjk - Telor (Egg) 
300gm - Tepung Gandum (All Purpose Flour)
1tsp - Vanilla Essen 
Secubit garam (Pinch Of Salt)
Method:- 
1- Whisk tangan = Butter/Magerine + Icing Sugar sehingga sebati.
2- Masukkan Telor + Vanila + Garam = Kacau rata.
3- Masukkan Tepung sedikit2 sambil kacau sehingga sebati dan menjadi dough.
4- Bungkuskan Dough dengan cling plastic = REHAT kan dough semalaman atau 1/2 hr di dalam fridge.
5- Keluarkan dan ambil sedikit dough = TEKAN kan kedalam acuan tarts ikut bentuk acuan agak2 tebal nyer 1/2cm saja... JANGAN TEBAL ,,k yg lebih di atas tu gunakan pisau dan potong ikut bentuk nyer...k.
6- Kemudian cucuk kan tengah2 tarts shell dengan garfu = Buat sampai habis dan susun dalam tray.
7- Bake selama 20-25 minutes pada suhu 170'C = Bila dah sejuk sedikit baru keluarkan daru acuan.
NOTE:- Kalau buat tarts shell banyak2 bila dah sejuk baru simpan dalam botol kedap udara. Dan bolih di gunakan pada bila2 masa saja.
Green Tea Cheese Filling
Ingredients:-
350gm - Cream Cheese any brand at room temp.
60-70gm - Icing Sugar 
1bjk - Telor (Egg) 
1tbls - Lemon Juice 
1tsp - Green Tea Powder
Method:- 
1- Mix kan semua BAHAN = Kedalam mixture machine/tangan sehingga sebati.
2- Masukkan kedalam piping bag.
3- Paipkan kedalam Tarts Shell penuh = Sbb bila dah masak nanti filling nyer akan nampak KEMBUNG dan cantik.
4- Bake selama 6-7 minutes pada suhu 170'C atau ikit panas oven masing2. (Kalau nak tahu dah masak gunakan hujung jari dan TAP kan sedikit keatas filling... kalau Tak Lekat tu dah masak lah) JANGAN lama2 nanti filling nyer akan keras..k.
NOTE:- Bake gunakan api ATAS dan BAWAH ... GUNAKAN RACK BAWAH ...k.
blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment