30 June 2015

Resepi Ayam ButterMilk


Resepi Ayam ButterMilk

Bahan-bahannya:
Ayam (untuk 4 orang makan - ayam tu potong la kecik-kecik)
1 sudu besar serbuk kari (saya guna cap Alagapas)
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung gandum
sedikit garam
sedikit gula
1/2 tin susu cair (kalau nak kuah banyak - lebihkan susu cair)
3 sudu butter
Daun Kari
3 biji bawang merah (- hiris atau potong dadu. aku guna setengah bawang holand)
1 ulas bawang putih (ketuk2 jer)
6 biji cili api hijau
Minyak untuk goreng ayam

Cara masaknya :
Gaulkan ayam dengan serbuk kari dan sedikit garam. Rata dan sebatikan dulu dengan serbuk kari baru masukkan tepung jagung dan tepung gandum ke dalam ayam.
Goreng ayam sehingga masak (guna minyak biasa yer..)
Dah masak ayam, panaskan kuali plak dan masukkan butter.
Bila butter dah cair, masukkan bawang putih, bawang merah, cili api dan daun kari.
Masukkan susu cair bila bawang dah garing sedikit.
Biarkan susu cair tu mendidih sekejap dan kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masukkan sedikit gula jika suka.
Kalau suka dan nak kuah ayam tu pekat, masak la lama sikit supaya kuahnya pekat gituuu..
Tapi saya suka kuahnya cair sikit. So, biarkan sekejap jer ayam tu. Bagi kuahnya pekat sikit2 jer.
Dan kalo terlajak pekat sangat, tambah jer air sikit.
Dah siap, makan dengan nasi panas2..
Selamat Mencuba.

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment