11 November 2013

Black Magic Cake dengan Chocolate Ganache

share dari link fb ~Buku Resepi

Black Magic Cake dengan Chocolate Ganache
Oleh:Noor Abdul Rahim
Like:www.facebook.com/bukuresepi

Bahan-bahan cake :

1 3/4 cawan tepung naik sendiri (220g)
1 3/4 cawan gula (350g)
3/4 cawan serbuk cocoa (65g)
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1 cawan air kopi (1 sudu besar nescafe/sebuk kopi + 1 cawan air panas)
1 cawan buttermilk (boleh buat sendiri 1 cawan susu + 1 sudu besar cuka putih, kacau & biarkan 5 minit)
1/2 cawan minyak sayuran (120ml)
1 sudu kecil esen vanila
cara-cara :


1. Alas tin pembakar dengan kertas pembakar cake
2. Masuk kan kesemua bahan cake kedalam mangkuk pemukul. Pukul selama 2 minit (medium speed)
3. Bakar antara 30 - 40 minit pada suhu 175 darjah celcius.
Bahan-bahan untuk ganache :


1 cawan heavy cream
250g semi sweet chocolate atau milk chocolate sekiranya suka lebih manis

Cara-cara :

1. Panaskan cream hingga hampir mendidih (sentiasa dikacau)
2. Masuk kan chocolate dan gaul hingga semua chocolate cair dan tidak berketul.
3. Biarkan sejuk sedikit sebelum tuangkan keatas cake.
Selamat mencuba
 

No comments:

Post a Comment