03 November 2013

Apam Pisang

share link fb ~Buku Resepi


Apam Pisang
Oleh:Nor Liza
Like:www.facebook.com/bukuresepi

5-7 biji pisang emas atau pisang manis.
2 cawan tepung gandum atau tepung naik sendiri.
1 cawan gula.
3/4 cawan minyak jagung
1 sudu teh soda bikabornat
1 sudu teh baking powder.
4 sudu besar badan hancur atau coklat rice.
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara.
Lenyek pisang dan soda bikarbonat dan ketepikan.
Gula, telur dipukul hingga sebati
kemudian masukan esen vanilla dan minyak dan pukul lagi jangan terlalu lama cukup adunan tersebut sebati.
Masukan pisang yg telah dilenyek tadi guna spatula saja.
Kemudian masukan tepung yang telah diayak bersama baking powder sedikit-sedikit supaya adunan tidak berketul-ketul.
Akhir sekali masukkan badam.
Masukan adunan dalam loyang yg telah di
sapu dengan sedkit majerin.
Kukus selama 50 minit atau hingga apam masak.

* Petua untuk kuih senang dan cantik ketika dikeluarkan dari loyang letak sedikit tepung setelah loyang disapu dengan majerin

No comments:

Post a Comment