17 November 2012

Mesir Tarik Duta mereka dari Israel


share dari link fb ~Kelab IKRAMMesir


Mesir Tarik Duta mereka dari Israel

Presiden Mesir, Muhammad Mursi mengeluarkan keputusan untuk menarik dutanya di Israel akibat dari serangan membabi buta israel ke Jalur Gaza.

Dr. Yasir Ali, jurucakap presiden mengatakan bahawa presiden mengikuti perkembangan serangan memilukan Israel terhadap Gaza yang menelan banyak korban awam Palestin. Merespon hal tersebut presiden Mursi mengeluarkan bebe
rapa keputusan dan arahan, di antaranya menarik dutanya dari Israel, mendesak majlis keselamatan PBB mengadakan pertemuan kecemasan dalam rangka melindungi jiwa rakyat awam yang tidak berdosa.

Presiden juga menghubungi Setiausaha Agung Liga Dunia Arab, Nabil Al-Arabi guna mengadakan pertemuan mendesak menteri-menteri Luar Negera Arab.

Presiden Mursi atas nama rakyat Mesir mengucapkan takziah kepada para syuhada 'Palestin. Sementara itu kerajaan dan rakyat di Gaza mengapresiasi penarikan mundur duta Mesir dari Israel. 

“Kita terus berhubungan dengan rakyat Palestina di Gaza, dan kita berdiri bersama mereka sampai agresi ini dihentikan,” kata Mursi dalam sebuah pidato television. 

“Rakyat Israel harus sedar bahwa agresi ini tidak boleh diterima dan hanya akan menyebabkan ketidakstabilan di wilayah ini.”IKRAM Mesir 2012
Sumber : Ikhwanul Muslimin


share dari link fb ~Misteri & keajaiban alam

UNTUK RENUNGAN BERSAMA...!!
Soalan :

"Mengapa Dr. Muhammad Mursi dan Mesir tidak menyerang Israel? Apa tindakan Dr. Mursi? Kenapa Dr Mursi tidak menghantar tentera Mesir ke Israil?"

Jawapan :
Sebelum menjawab lanjut,kita perlu maklum tentang beberapa tindakan Presiden Mesir terhadap isu ini:

(1) Beliau telah membuat panggilan talifon kepada pemimpin-pemimpin dunia. Dia menyatakan pendirian mesir yang "Tidak dapat menerima pencerobohan Israil terhadap bumi GAZA". Antara yang dihubunginya adalah :
- Presiden Amarika Barack Obama
- Presiden Perancis Francois Hollande
- Presiden Rusia
- Presiden Argentina
- Presiden Turki
- Presiden Sudan Omar Basyir
- Presiden Afrika Selatan Jacob Zuma
- Perdana Menteri Britain
- Perdana Menteri Itali
- Perdana Menteri Turki Racep Tayyib Erdogan
- Raja Arab Saudi Raja Abdullah bin Abdul Aziz
- Pemimpin Kuwait Syeikh Sabah Al-Ahmad
- dan lain-lain

(2) Beliau telah menghantar Perdana Menteri Mesir Dr. Hisyam Qindil bagi mewakili Mesir untuk menyatakan sokongan, dokongan, serta menyalurkan bantuan kecemasan.

(3) Beliau telah mengarahkan pintu Rafah dibuka seluas-luasnya bagi menerima pesakit atau orang yang tercedera dari Gaza masuk ke Mesir.

- Kembali kepada jawapan: Dr. Muhammad Mursi bukanlah seorang pemimpin yang bodoh. Beliau merupakan Presiden PERTAMA yang dilantik secara rasmi oleh rakyat, manakala presiden2 sebelum ini dilantik melalui penggulingan kuasa dan kekejaman.

Beliau tidak menghantar secara drastik tentera ke israil tanpa sebarang persediaan. Jika beliau hantar, kemungkinan beliau akan dimusuhi oleh seluruh dunia. Justeru itulah beliau mewujudkan hubungan dunia dahulu melalui panggilan-panggilannya. Supaya dunia faham akan tindakannya sekarang, nanti, dan akan datang.

Hakikatnya, Dr. Muhammad Mursi bukanlah seorang yang gemar duduk di kerusi-kerusi empuk, melihat wayang-wayag TV, kemudian tertidur pula dalam persidangan. Beliau adalah pemimpin yang 'Take Action' atas isu dan masalah.

Persoalannya: Beliau telah melakukan apa yang beliau rasakan ia sesuai ketika ini, namun apa yang kita telah lakukan??
Yang akan ditanya pada kita di akhirat nanti bukanlah tindakan Dr. Muhammad Mursi, tetapi kita akan ditanya tentang apakah tindakan kita?

Allah Taala berfirman :

(Maksudnya)
"Bagi mereka (balasan) apa yang mereka telah usahakan, dan bagi kamu pula (balasan) apa yang kamu usahakan; dan kamu tidak akan ditanya (atau dipertanggungjawabkan) tentang apa yang telah mereka lakukan."

[Al-Baqarah: 134]

No comments:

Post a Comment