04 December 2013

Ouzi Lahma (اوزي لحما)



Lydia HoneyReSePi TuRun TeMurUn. ReSePi IsTiMeWa KeLuArGa KiTa..

Ouzi Lahma (اوزي لحما)
Dapat resepi dari forum chat arab..so lydia translate kan ke bahasa yang anda boleh fahami, tak faham tanya hihii..

Bahan-bahan:
1 kg daging kambing bertulang (ikut sukan nk banyak mana)
2 cawan basmathi- basuh dan rendam air garam sejam
Kulit kayu manis, lada hitam, buah pelaga, halia, bawang besar- potong kasar, bunga cengkih, cumin powder, corainder powder, pinch of turmeric, bay leave, baeang putih- hiris kasar**
Badam 
Ghee
Minyak masak untuk menumis
Bawang besar- di dadu halus
Mix vegetable 
Garam secukup rasa

Dalam presure cooker, masukkan air secukupnya dan rebus daging bersama bahan bertanda** sehingga empuk..biar daging hampir terlerai dari tulangnya dan masukkan garam. 
Offkan api, asingkan daging dan tapiskan stock..ketepikan sebentar.

Dalam periuk lain, panaskan minyak dan tumiskan bawang sehingga naik bau, masukkan mix vege, gorengkan sedikit dan masukkan daging rebus tadi. Goreng sehingga daging keperangan di kedua bahagian dan masukkan beras serta air rebusan daging yang masih panas tadi dan tanaklah nasi sehingga masak seperti biasa. 
Angkat dan hidangkan dalam pinggan hidangan, taburkan bawang goreng dan badam goreng.

Panaskan ghee dan gorengkan badam sehingga keperangan. Angkat dan curahkan ke atas nasik dalam pinggan hidangan dan sedia untuk dimakan bersama salad, sup, plain yogurt. ( lydia kehabisan sayo sbb tu tak de salad dan yogurt pon

No comments:

Post a Comment