27 December 2013

Daging Masak Hitam Nasi KandaQ

share dari link fb ~ Buku Resepi




Daging Masak Hitam Nasi KandaQ

Oleh: Muza Muzawati


Bahan-bahan ( 10 orang )


1 kg daging

30 biji cili kering

1 sudu serbuk jintan putih

1 in halia

10 ulas bawang putih

10 ulas bawang merah

10 biji bawang besar

2 batang serai

2 tangkai daun kari

2 helai daun pandan

1/4 cawan tomato sup (kimball/heinz)

1/4 cawan kicap manis

1/2 cawan minyak masak

3 biji tomato dihiris

asam jawa, garam

sebiji @ 2 biji rempah tumis terdiri dr kulit kayu manis, bunga lawang,pelaga, cengkih

daun pudina kalau suka

Cara-cara


daging potong 18

bawang kecil, bawang putih halia di kisar

bawang besar dikisar berasingan

cili direbus dan kisar dengan sedikit minyak. gaul daging dengan bahan kisar dan serbuk jintan putih, tinggalkan sedikit bawang besar untuk buat penumis

panaskan minyak, tumis bawang besar dengan rempah penumis, serai ketuk dan daun pandan

masukan daging bersama bahan kisar lain dan kicap

apabila separuh masak masukan tomato buah, tomato sop dan daun kari

kecilkan api biar mereneh hingga daging empuk

apabila hampir masak masukan asam jawa , garam dan daun pudina

ha....ini la daging hitam nasik kandaq


Selamat mencuba!  

blog saya satu lagi boleh dilawati :

No comments:

Post a Comment