27 December 2013

JAPANESE COTTON CHEESECAKE

share dari link fb ~Buku Resepi


JAPANESE COTTON CHEESECAKE


Oleh:Rafidah Mat Noor


Bahan A:

250g cream cheese


50g butter

100 ml susu segar (fresh milk)

6 biji kuning telur

1 camb jus lemon

1/4 camt garam

60g tepung kek / tepung superfine

20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)


Bahan B:

140g gula (granulated sugar)

6 biji putih telur

3/4 camt jus lemon

1/4 sudu teh cream of tartar


Cara-caranya;

1. Cairkan cream cheese, butter & susu dengan teknik double boiler.

2. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu tadi.

3. Kemudian, campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus

lemon ke dalam adunan cream cheese & gaul hingga sebati.

4. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama krim tartar, sampai

berbuih-buih (foamy).

5. Lepas tu, tambahkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

6. Campurkan adunan Bahan A tadi ke dalam adunan Bahan B yang dah

gebu tu & kacau sampai sebati.

7. Sediakan tin/bekas kek yang bulat berukuran 8 inci, yang digriskan

bawahnya & tepi tu salut dengan kertas baking.

8. Tuang adunan kek dalam tin kek. Bakar kek dalam kira-kira sejam,

dengan cara au bain-marie (waterbath), pd 160°C

blog saya satu lagi boleh dilawati :

 

No comments:

Post a Comment