04 December 2013

ÑASI AYAM

share dari link fb ~Buku Resepi

ÑASI AYAM
Oleh:Anna Camfrog

BAHAN2 DIREBUS
1 ekor ayam (dpotong kecil)
2 ulas bawang putih (dtumbuk)
2cm halia (dhiris)
Sdikit garam

BAHAN2 PERAP
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan sos tiram (klu kurang masin bleh tambah lagi...yg penting kena laras rasa masin dr kicap cair dan sos tiram ini...agak2 lh ye)
1 cm halia (dtumbuk)
2 ulas bawang putih (dtumbuk)
Sdikit kicap cair

BAHAN2 UTK NASI
3 cawan beras ( saya pakai cap rambutan )
1 sudu besar mentega /planta
1/2cm halia (dtumbuk)
2 ulas putih (dtumbuk)
3 ulas bawang merah ( dtumbuk)
1serai (dtitik)
1 sup bonjot
1 bunga lawang+bunga cengkih+kayu manis
1/2kiub ayam
Air rebusan ayam (mgikut sukatan beras anda)
Garam jika perlu

BAHAN2 SOS
5 tangkai cili merah
1 tangkai cili merah besar
2 cm halia
Garam (scukupnya)
Gula (scukupnya)
1/2 cawan air

BAHAN2 SUP
3 ulas bwang merah (dtumbuk)
2 ulas bwang putih (dtumbuk)
2cm halia (dtumbuk)
Sup bonjot
Kiub ayam
Serbuk lada putih (sdikit)
Garam (sdikit)
Rempah sup (bunga lawang, cengkih, kayu manis dll)
Air rebusan ayam

ÇARA2...
~rebus ayam bersama bahan2 rebus sampai ayam empuk
~tos ayam dan perap dgn bahan2 perap tadi...skurang2nya 10 minit atau lebih...lepas itu goreng ( xpayah lama sngt, skadar bhan perap lekat garing di ayam )
~basuh beras dan tos. Pnaskan mentega smpai cair, tumis bahan2 tadi (kecuali air rebusan dan kiub ayam) shingga garing dan harum...masukan beras dan air rebusan (mgikut kperluan beras anda) masukan jugak kiub ayam dan garam skiranya perlu...masak nasi seperti biasa
~smentara itu....kisar bahan2 sos dan masak atas api kecil...sebentar aja
~utk mbuat sup, tumis bwang merah, bawang putih, sup bonjot, rempah sup (kyu mnis, bnga lawang, cengkih dll) tumis smpai naik bau, lepas itu...masukkan lebihan air rebusan ayam tadi....kacau2...masukan sdikit serbuk lada putih, kiub ayam dan garam...kacau lagi..sebatikan rasa masin...siap
Hidangkan bersama daun salad, timun, bwang goreng, daun sup dan tomato

No comments:

Post a Comment