23 June 2015

Resipi home made burger, nugget ayam, sosej, kue tiaw, mee kuning dan lain2

share dari link fb ~ Zam Zariah

Ckup la utk harini...mama nk buat kerja sek mama pulak...

Ni bkn resepi baby ni resepi abg2 mama n ayah ye...

[Homemade daging burger]

Bahan2:
● Daging lembu fresh 1/2 kg
● sesudu besar serbuk lada hitam
● sedikit garam n gula
● 5sudu besar serbuk roti (homemade) boleh rujuk cara2 buat serbuk roti dlm album baby meal recipes
● pevoo (palestine extra virgin olive oil)
● bwg merah besar sebiji
● bwg putih 3ulas
● telur sebiji

Cara2:
} kisar daging xpayah letak air juat kisar halus
} blend kasar/ cincang kasar bwg merah n putih 
} gaul daging yg dikisar ngn bwg di cincang kasar
} masukkn telur yg dipukul n gaul lagi ratakan...masukkn garam gula n lada hitam n gaul rata last sekali masukkn serbuk roti n pevoo sikit
} siap gaul rata bulat2 kan boleh letak dlm peti frozenkan...
} boleh la di grill utk buat burger mini for kid or ape la mkn gtu pon sodap.
[Nugget ayam tauhu habbatussauda]

Bahan2:
● ayam
● habbatussauda
● pevoo
● soft tofu
● telur
● serbuk roti home made

Cara2:
} blend ayam halus2
} dh blend gaul rata ngn soft tofu n serbuk habbatussauda n pevoo
} siap gaul2 rata tu ...cetak la nugget anda dgn bentuk yg anda suke..pastu klu melekat2 gunakan tpg gandum tuk kurangkan lekat2 tu kat acuan..
} dh bentukkan golekkan kat telur yg di pukul gune garfu then golek2kan plak kat serbuk roti..
} anda boleh simpan kat freeze klu nk mkn just grg
} Goreng ngn api yg kecil sehingga kekuning2an....
} siap boleh la makan

P/s utk baby mama buat td xde perasa tp sedap jugak rasa lemak2 ayam

Tuk abg2 mama letak sikit je garam n lada putih ckit yg di blend halus

Yg penting abg kata sedap cm kfc....wahhh kembang hidung mama ni lg rajin nk watkan tuk mereka!!!!!!
 
Resepi nugget utk baby boleh view album baby meal recipes.............
Siap dh stok homemade nugget ayam tauhu habbatussauda untuk abg2 n baby...permintaan tinggi dr anak2

Ni sukatan yg sy wat ritu main cmpak2 je...ni ade yg mntak tp sy wat sukatan byk..ni sy wat dpt 40kpg n tebal2...

Ayam 700gm
Soft tofu 280gm
Lada sulah sesudu besar
Habbatussauda 2sudu besar
1sudu pevoo
Garam sedikit

P/s utk baby xyah letak garam n lada sulah...
 
[Homemade Serbuk roti /breadcrumbs]

Cara2;
} roti biasa / roti putih...nk buat seniri pon boleh...ni sy beli kat kedai kek melayu pastikan pilih yg halalan toyyiban....nk wat seniri pon boleh bg yg rajin....
} potong tepi2 yg hangit2..sy beli mmg xde hangit2 kan...best lembut plak
} potong kecil2
} susun cntik2 atas dulang pembakar
} bakar pada suhu perlahan 30 min @ 20min...separuh dpd masa tu terbalik2 roti bg belah bwh kat atas plak..jgn smpai garing perang tau.. 
P/s nk bakar pastikan klu kite beli oven mesti ade dulang dia yg hitam tu kan letak bhgian bwh then lapiskan besi jaring pastu baru dulang yg ade roti tu
} siap tu masuk mangkok..nk ramas guna tgn boleh gune ape2 pon boleh... siap tu plak masuk dlm bekas kedap udara letak peti pon boleh...nk buat nugget boleh la guna

Resepi nugget utk baby boleh view album baby meal recipes.............
Siap dh stok homemade nugget ayam tauhu habbatussauda untuk abg2 n baby...permintaan tinggi dr anak2

Ni sukatan yg sy wat ritu main cmpak2 je...ni ade yg mntak tp sy wat sukatan byk..ni sy wat dpt 40kpg n tebal2...

Ayam 700gm
Soft tofu 280gm
Lada sulah sesudu besar
Habbatussauda 2sudu besar
1sudu pevoo
Garam sedikit

P/s utk baby xyah letak garam n lada sulah...
 
Resepi sardin grg telur angsa

2/3 air sejuk
2biji telur (dipukul sebentar)
2sdb planta
3cwn tpg roti (sy lebihkan 2sd besar)
2sb gula
1/2sdk garam
2sdk yis

Masukkn bahan basah air telur planta dm BM..pastu bahan kering tpg gula garam...atas sekali yis....set program dough...biar dia menari dlm BM

Siap keluarkan dr BM uli manja2 ckit...klu lekat kt tgn main dgn tpg..
Siap letak sikit tpg gandum atas papan penggelak....ambil doh kecil letak inti sardin tutup bentukkn lonjong sedikit...buat sampai habes biarkan dia naik....dh siap pukul beberapa biji telur..celup roti yg dh siap...golekkan kt serbuk roti....utk frozen grgkan separuh masak.....sejukkn then frozenkan...utk mkn grg hingga kekuningan....
Projek petang hari..pasni sy share plak homemade mee kuning 
smile emoticon

[ home made kueh teow]

Bahan2
●2 3/4 cwn unbleach flour organic / tpg gandum faiza
●1 cwn tpg pulut 
●1/2 cwn Tepung beras 
●1 bj Putih telur 
●1 cwn Air 
●1sd kecil Garam 
●1/4 cwn minyak untuk merebus mee dan digaulkan bersama mee
●1/2 cwnTepung ubi secukupnya untuk ditaburkan ketika menghasilkan mee 
●sedikit cuka makan

Cara2:
》Satukan semua bahan then Uli hingga menjadi doh dan tidak melekat pada kat tangan. 
》klu doh terlalu keras tambahkan air sikit2 sampai doh tu mudah nk diuli.Pastikan doh tidak terlalu lembut,tuk elak kueh teow lembik masa kita celur nanti.
》Ambil doh yang siap diuli,lumurkan dgn tepung ubi sebelum kita canai..utk mudah gunakan mesin buat mee tu yg manual...
●Guna saiz tebal pada no 4 dua kali...then kite tukar plak pada mata mesin untuk membuat kuey teow.
》.Panaskan air dalam periuk dan letak sedikit minyak masak,biarkan mendidih. 
》Celurkan kueh teow yang siap dimesin ke dalam air mendidih. Yg dicmpur sedikit cuka makan.. kueh teow akn akan timbul bila dh masak. 
》Toskan dan cpt2 siram air sejuk iaitu air paip..then toskan kueh teow hingga kering dan gaulkan minyak masak supaya kueh teow xmelekat
》siap!!!!!! Boleh digoreng ke atau nk buat apa2 resepi kueh teow.
 
Mata sakit tgn jalan.....sbb kene kuarantin gini la jdinya...

[Homemade mee kuning]

Bahan2:
●250gm tepung gandum
●*1/2sudu kecil soda bikarbonat
●*1 s/k perwarna kuning
●*1biji telur
●120ml campuran bahan bertanda * (soda yg telah diabukan...air...telur dan pewarna kuning)
●secubit garam
●sedikit myk utk digaul dgn mee dan dicampur dlm air rebusan

*abu soda - soda dimasak atas api hingga jadi abu*

Jika ingin menggunakan serbuk kunyit pon boleh tp xperlu mix soda sbb warna akn brtukar menjadi merah....

P/s
*kurangkan pengambilan bahan pewarna...tu mee jd pucat ckit amponnn...tp rasa ttp sedap

CARA2:
1》masukkn tepung kedalam mangkuk ...letakkan bahan cmpuran yg 120ml tu dgn garam sekali..
2》uli sehingga menjadi doh yg tidak melekat di tangan..biar kan adunan anda agak kering pon xpe sbb nnti masa menggiling dia akn jd ok
3》bentuk doh kpd beberapa bahagian..
4》ambil satu doh gunakan mesin mee untuk canai ..gunakan mata no 5 ulang beberapa kali utk dapatkan canaian yg cantik.
5》canai satu persatu kemudian tabur tepung agar tidak melekat satu persatu ketika proses menyusun kepingan doh yg telah dicanai nnti.
6》apabila tukar pula kepada mata mesin utk membuat mee..
7》apabila siap semua urai2kan mee yg siap gaulkan dgn sedikit tpg supaya tidak melekat
8》didihkan air dlm periuk letakkan sedikit minyak.
9》rebus mee 5min shj...selepas rebus toskan dh jirus air paip n toskan lg then gaulkan ngn sedikit minyak ..
10》boleh la digunakan utk apa2 resepi mee n boleh disimpn di dalam bekas kedap udara simpan di dalam peti..
[ homemade corn flakes]
Rasa xde la sesedap yg readymade ye....tp puas hati la seakan2 jugak rasa dia....

Bahan2:
●1/2cwn tpg jagung
● 1/4 lebihkan ckit air masak
● 1 sudu besar muscavado molasses sugar ( gula biasa pon boleh)

Cara2:
} masukkn tpg jagung dlm kuali non stick lg mudah...dgn api yg perlahan...biar kan dlm 10min gaul2..
} renjiskan air atau guna spray pon boleh air td....
} letak gula sekali...diaakn jd berketul2..
} gumpalkan..masuk dlm mesin mee yg leper yg biasa tu ..guna mata no 3..biarkan mmg ia pecah2....boleh refer pic...
} siap tu masukkn semula dlm kuali non stick bukak api perlahan..lama2 dia kan jd kering...sentiasa gaul utk elak hangit...dia akn jd emping....sejukkn then tekstur agak rangup.....
} siap ...mudahkan!!!boleh la mkn dgn freshmilk....
Projek homemade frozen food kembali lagi..

Utk ikhwan mama asingkan siap2..

[Fishball pevoo]

Bahan2:
• 2cwn penuh isi ikan tenggiri
• 2 sudu makan tpg jagung
• 1 sudu mkn serbuk lada sulah(ladaputih)
• garam secukup rasa
• pevoo
• 1 cwn sejuk (esbok)

Cara2:
- bersihkan ikan ambil isi...kulit xmau ha...blend halus klu ade foos processor lg bgus...blend halus....
- dh blend gaul ngn tpg jagung/serbuk lada sulah/garam secukupnya..
- gau bagi rata..nk masuk dlm food processor pon boleh..sy gaul ganaz gune mixer...hehehe...dh tu buh la air ikut sukatan kat atas...lps buh air jgn guna mixer just guna tangan atau guna senduk...klu lembik boleh tambah tpg...mix sesudu kecil pevoo (palestine extra virgin olive oil)..uli lama sampai agak kenyal2 tp xdela kenyal terus ade lembut ckit...
- siap tu bulat cm lam gambar ambil sedikit buh kt tapak tgn cm kepal keluarkan ikut celah ibu jari dan jari telunjuk tu...cm kite nk bg penumbuk kt org....
-pastikan tgn anda letak sedikit minyak supaya bg licin n xlekat...golek2kn kt tgn..puas ati tgk bulat..masuk dlm bekas berisi air sejuk...pastu biarkan la 10minit...
- siap boleh rebus sekejap...
-tadaaaa siap...
- ikut suke anda boleh frozenkan..sy goreng dlm kuali minyak yg sikit..n siap cucuk kt lidi..ala cm kt kedai tu..ank tgk pn suke....

Kudapan untuk baby dan dewasa

Baby 10m keatas boleh try yg dh ade gigi tp make sure dh semua ye dgn 4days rule
E lepas

[Keropok dhal ]

Bahan:
• 2 cwn kcg dhal direndam dan direbus kemudian dikisar halus..(kisar xperlu letak air)
• 2cwn stgh tpg beras pulut
• garam (bg baby xperlu garam)
• 3sudu besar rempah kari

Cara2:
- gaulkan kesemua bahan di atas.. 
- sebati tabur tpg beras pulut atas dulang pencanai..
- canai sedikit jgn tebal...
- potong ikut suka
- goreng api slow sehingga kekuningan...siap!!!!
- boleh dijadikan kudap2an.....
Jom kita wat sardin seniri....
Semudah ABC

BAHAN-BAHANNYA 
smile emoticon

ikan tongkol kecik2/selayang yang gemok2
*Buah tomato
minyak masak
*bawang putih & bwg merah
*sedikit lada kering yang xpedas yg *besar2..

* blend halus sehalusnya..

Garam dan gula secukup rasa
Cuka apple

CARA MEMBUATNYA 
smile emoticon

Ikan dibersihkan, potong sederhana besar, buang kepalanya. Perap dengan sedikit garam dan cuka apple selama 10 minit. Cuci bersih dan toskan.
Dalam periuk tekanan, panaskan minyak masak, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga harum, masak hingga terbit minyak. Tuang air dan masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa serta sedikit shj cuka apple...
Bila mendidih, masukkan ikan tadi, kacau rata dan tutup periuk tekanan. Pasangkan injapnya dan bila periuk mengeluarkan wap dan bunyi "berdesir", kecilkan api dan biar masak perlahan selama 1 jam (ikut cara guna pada periuk tekanan masing2)...
Cukup waktu, bawa periuk tadi dalam sinki dan alirkan air paip atasnya sehingga wap dalam periuk habis, buka tudungnya dan periksa keadaan ikan, selalunya pada masa ini ikan masih kekal dalam bentuk asal, tapi tulang2nya menjadi lembut seperti sardine dalam tin.

Klu xde periuk tekanan...rebus ikan td agak lama.....dlm 6jam....kemudian tumis bahan2 kisar td...perasakan....letak sedikit shj cuka apple.....garingkan hingga pecah minyak....letak air utk cair... bile ikan dh siap rebus masukkn ikan dlm adunan kuah...siap!!

Boleh lah dimasak mengikut kreativiti masing2.
Homemade chicken ball
Versi mama of hannan

Bahan2:
500gm isi ayam
3 @ 4 sdk tpg jagung (penuh2)
1 sdk garam
sedikit ajinomoto (jika anda guna)
1 sdk lada hitam dan putih diblend kering
1 cwn air sejuk dan lebih (dr air batu) + air batu = utk rendaman sblm rebus.

**ni simple shj.anda boleh pelbagaikan tambah cheese atay sayur...trpulang...

caranya:
isi ayam di buang lemaknya di kisar halus tanpa air..

Spls tu masukkan tpg jagung...garam...aji (jika anda guna)...lada hitam & lada putih..

Jika nampak trlebih isi ayam boleh tambah tpg utk dptkan tektur yg sesedap rasa..

Sediakan air sejuk + air batu ...

Sapukan minyak atas tangan anda...gentel menjadi bulat rendam chicken ball dlm air tersebut...buat hingga siap!!!

Setelah siap biarkan 10min terendam...didihkan air dlm periuk masukkn chicken ball satu persatu dlm air mendidih biarkan 10min...boleh angkat...sejukkan boleh bekukan

Boleh la hdgkan dgn cara menggoreng atau buat sup...

Selamat mencuba!!!!!
๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘tapai sy sudah menjadi dgn baik sekali......resepi paling senang mudah....
Mari sy kongsikan..

Tapai pulut
Versi mama of hannan.

Bahan:
-1kg beras pulut (biasa anggaran -7cwn beras pulut)
Air bersih 7cwn
-1 keping ragi tapai (besar sekeping 20sen)
-Daun pisang secukunpnya utk membungkus

Cara2:
- basuh beras pulut hingga bersih seputih- putihnya
-toskan....
-sukat beras mengikut cawan...jika 7cwn beras maka 7cwn air jgn lebih...*supaya masak cntik...
-masak beras pulut dlm rice cooker ..jgn bukak2 hingga keep warm....
-bila dh keep warm pindahkan beras pulut yg dh masak tu dlm bekas besar utk disejukkn..jgn tutup...biarkan diruang terbuka...tutup ngn tdg saji shj...
-pastikan betul2 sejuk...
-apabila sejuk ...blend kering ragi tapai td hingga halus..kemudian gunakan penapis teh utk digoyang2kan atas beras pulut...
-siap bergoyang inul 
smile emoticon
 ratakan ragi ngn beras pulut serata2nya dgn menggunakan senduk plastik...INGAT jgn guna sesekali kena tgn..pantang dia...sbb tgn kdg2.ade bakteria lain...
-siap gaul rata...sudukan tapai dlm daun pisang yg telah dipotong ikut saiz yg anda nak...bungkus la comei2 ye....selitkan lidi satay.....
-ok siap abes semua...tutup rapat2 bg dia dating ..tdo ...rehat...selama sehari smlm atau lebih..jgn ngendap2 biarkan je...simpan pd suhu biasa dlm almari seeloknya...jgn simpan dlm peti...jgn terkena suhu panas....
-setelah sehari semalam atau lebih boleh jenguk2 utk lihat kemenjadian tapai anda....
-tadaaaaa...bila dh jadi leh simpan dlm peti....

Selamat mencuba
๐Ÿ˜Š
tgk pisang berbaki....jom le buat ni

HOMEMADE POPIA CHOC CHEESE

Bahan2:
- kulit popia
- pisang berangan (dipotong 2)
- chocolate rice
- mozarella cheese
- sedikit bancuhan tpg gandum sbg "gam"

Caranya:
*ambil 1 kulit popia...bentangkan..
*ambil pisang berangan yg di potong 2 td...ambil 1 shj.
*letak sedikit mozarella cheese
*letak sedikit chocolate rice
*mulakan lipat dgn bahagian dahulu..
*kemudian lipat kanan ..dan seterusnya kiri...
*apabila tgal sedikit belah hujung ambil secalit bancuhan tpg gandum gam kan lipatan akhir...
*buat hingga pisang abes...boleh la digoreng atau terus dibekukan..
*siap!!!!!
SELAMAT MENCUBA!!!!
Resepi durian crepe;
Versi mama of hannan..

50gm tpg gandum
1 penutup esen vanilla..
pewarna kuning 
1 sudu besar tepung ubi kayu
sebiji telor.. 
3 sudu teh/kecil butter.. kemudian cairkan..
160 ml air
40 ml susu cair.. 
2 sudu besar gula halus..
Cara buat:
Dalam bekas, campurkan tepung gandum dgn tepung ubi ( di ayak kedua2nya terlebih dahulu ).. masukkan sekali gula halus atau gula kastor td..
Kemudian.. tuang susu cair keatasnya.. 
Kacau sebati dgn menggunakan whisker..
Selepas itu, masukkan pula telor yg dah di kacau menggunakan garfu terlebih dahulu.. telor tu just kacau2 gitu je tau, bkn pukul sampai kembang.. lepas masukkan telor tu sila kacau sebati..
Seterusnya, masukkan esen vanilla.. kacau lagi..
Masukkan pula air.. kacau lagi..
Pastu lak, masukkan butter cair.. kacau..
Masukkan lak pewarna.. 
Adunan yg dah sebati..
Last step, sila tapiskan adunan tersebut.

Cara buat crepe...............Memula, sediakan kuali anti lekat ( non stick pan ).. panaskan dgn guna api yg kecil.. api jgn besar2 tau
Kemudian, ambik sesenduk kecik adunan.. 
Tuang dgn lemah slow bentukkan adunan menjadi bulat dgn menggunakan bontot senduk tu aje.. adunan tersebut jgn tebal sgt atau nipis sgt.. just nice 
Masak sampai bahagian bawah adunan tu mcm nak kering.. kering tau, bkn hangit.. adunan ni JANGAN di terbalikkan masa proses memasak..
Bila dah masak, lekangkan keliling crepe tu dgn sudip atau sudu, pastu pindahkan ke atas bekas dgn cara terbalikkan
Pastu just angkat kuali tu, telangkupkan atas pinggan.. siapp..
Hasilnya, permukaan crepe yg kering di bahagian atas, yg licin di bahagian bawah..

Cara buat whipping cream/fresh cream;
Beli yg dh siap yg manis..tulis whipp cream non dairy topping..pukul sampai kental
Beli yg dh siap yg manis..tulis whipp cream non dairy topping..pukul sampai kental
Cara gulung crepe; letak selapis whipping cream pastu durian pastu whipping cream gulung ikot citarasa...siap

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

2 comments: