23 June 2015

Chiffon Durian



share dari link fb ~Sarri Maria





Chiffon Durian - by emmathyque 

๐Ÿ’

 you

Ingredients:-
7bjk - Telor Kuning (Egg Yolk)
1/4cup - Gula Halus (Granulate Sugar)
1/8cup - Minyak (Cooking Oil)
200ml - Susu Segar (Fresh Milk)
1cup - Isi Durian yg di ramas2 (Durian Flash - mashed)
1cup - Tepung Gandum (All Purpose Flour)
3tsp - Baking Powder 
1tbls - Tepung Jagung
2-3 titik - Perwarna Kuning Telor

For Egg Meringue 

1/2tsp - Cream Tartar

7bjk - Putih Telor (Eggs White)

1/2tsp - Vanilla Powder

2/3cup - Gula Halus (Granulate Sugar)
Method :-

1- Ayak Tepung Gandum + Baking Powder + Tepung Jagung = Ketepikan dulu

2- Kuning Telor + 1/4cup Gula = Whisk sehingga bercream.

3- Masukkan Minyak + Isi Durian + Warna Kuning = Whisk perlahan sehingga sebati.

4- Baru masukkan Tepung dan whisk sehingga Sebati dan ketepikan dulu.

5- Whiskkan Putih Telor = Sehingga gebu baru masukkan Cream Tartar + Vanilla Powder + Gula sedikit2 dan Whiskkkan sehingga bertanduk. Bila d terbalikkan mangkok nyer Telor X Jatuh..k.

6- Kemudian masukkan 2/3 meringue kedalam mangkok adunan Tepung n Durian tadi.

7- Gunakan Spatula/Sendok Kayu = Kacau perlahan dan sehaluan. Kemudian yang sebahagian lagi. (JANGAN terlebih kacau nanti cake ๐ŸŽ‚ nyer bantat) 

8- Panaskan Oven pada suhu 170'c.

9- Tuangkan kedalam acuan chiffon dan hentak kan sedikit 2-3 kali untuk keluarkan angin bubble nyer.

10- Cara Bake emma gunakan waterbath (Air yg Panas) supaya bawah nyer X gelap. Kalau tak gunakan waterbath pun it's ..ok ... mana2 lah ikut suka anda ..k

11- Dan bake selama 50 - 55 minutes dan ikut kepanasan Oven masing2

NOTE :- Recipe Chiffon Durian ini emma add kan dengan VANILLA POWDER untuk MENGHILANG BAU HAMIS TELOR. Dan kalau nak lagi senang... Isi Durian d Blander dgn susu.

Cake nyer ringan/lembut/gebu dan yg penting sedap dan terasa Durian nyer ...yummylicious

blog saya satu lagi boleh dilawati :  http://jasminshahab205.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment