12 March 2013

Siapa Khadijah di hati Rasulullah?


share dari link fb ~Akhi Tinta Khalifah


AsSalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
Sahabat muslimah yang disanjungi,

Siapa Khadijah di hati Rasulullah?

Aku terdiam sesaat dua..
Ya, siapakah Khadijah di hati Rasulullah?
Siti Khadijah ialah isteri kesayangan Rasulullah SAW
Apakah yang membuatkan Rasulullah SAW amat cinta pada isterinya itu?

Marilah kita sama-sama meneliti ruangan ini.

Sayidatina Khadijah ra mempunyai kedudukan di hati Rasulullah sehingga baginda ada bersabda yang bermaksud:

"Sebaik-baik wanita ialah Maryam binti 'Imran dan Khadijah binti Khuwailid." (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Nama Sayidatina Khadijah sering baginda sebut-sebut walaupun setelah isteri kesayangan baginda itu meninggal dunia. Hal ini dicemburui oleh Sayidatina Aisyah ra; sebagaimana pengakuannya:

"Aku tidak pernah cemburu terhadap salah seorang daripada isteri Nabi SAW sebagaimana cemburuku terhadap Khadijah. Aku tidak pernah melihatnya. Tapi Nabi SAW sering menyebut-nyebut namanya. Kadang-kadang baginda menyembelih kambing, lalu memotongnya menjadi beberapa bahagian lalu mengirimkannya kepada sahabat-sahabat Khadijah. Terkadang aku berkata kepada baginda: "Seolah-olah di dunia ini tiada wanita lain selain Khadijah."

Dan Rasulullah SAW menjawab;
"Sesungguhnya Khadijah itu seorang wanita yang utama, bijaksana dan darinya aku dikurniakan anak." (Riwayat Bukhari dan Muslim).

Dalam versi lain Rasulullah SAW berkata;"Khadijah beriman ketika orang-orang kafir kepadaku, dia membenarkanku ketika orang-orang mendustakanku dan dia membantuku dengan hartanya ketika orang-orang memulaukanku." (Riwayat Ahmad)

Memang sukar untuk memperincikan sumbangan Sayidatina Khadijah ra kepada Rasulullah sehingga wafatnya, kisah hidupnya penuh dengan pengorbanan. Ketika Nabi SAW menyatakan keresahan di datangi Jibril, sifat keibuan yang tinggi dan isteri yang penyayang Sayidatina Khadijah ra yang dapat menenangkan baginda Nabi SAW.

Ketika Rasulullah berdakwah, beliau pula menjadi pembantu perjuangannya. Sayidatina Khadijah ra bukan sahaja sanggup memberikan sokongan moral tetapi juga mengeluarkan harta untuk jihad dan perbelanjaan umum. Malah, kekuatan Islam pada peringkat awal digerakkan oleh dana yang disumbangkan oleh beliau. Rasulullah dapat menumpukan sepenuh perhatian kepada dakwah kerana sokongan sumber kewangan Sayidatina Khadijah ra.

Untuk mendapat cinta Rasulullah SAW, maka contohilah cinta dan pengorbanan Sayidatina Khadijah ra kepada baginda. Cinta Nabi kepada Ummul Mukminin berakhlak agung ini bukanlah pada kecantikan paras rupa. Tetapi cinta sejati berasaskan pada kesetiaan Sayidatina Khadijah ra, pengorbanannya, kesabarannya, perlindungan, dan pembelaannya serta zuriat yang pernah dikandungkannya.

Tidakkah sahabat merasa cemburu sebagaimana kecemburuan Sayidatina Aisyah ra kepada Siti Khadijah. Cemburu Aisyah bukan cemburu buta mengikut nafsu melulu. Tetapi cemburu untuk mencontohi jejak langkah wanita kesayangan Rasulullah SAW itu. Kecemburuan itulah yang akhirnya memacu Aisyah ra berazam kuat untuk mengikut jejak langkah Sayidatina Khadijah ra hingga berjaya mendapatkan cinta agung Rasulullah SAW.

Tidak rugi berbuat demikian, kerana wanita solehah akan mendapat dua cinta sekaligus. Iaitu balasan cinta daripada suami dan juga cinta Rasulullah SAW.

Bunga itu adalah lambang keindahan dan wanginya nama Sayidatina Khadijah ra pada ingatan penghuni bumi, dan namanya juga menjadi bualan para penghuni langit...

Wallahualam..

No comments:

Post a Comment