Resepi Masak Asam Tumis Ikan Parang
Oleh:Haslina Harun
Bahan-bahan
se ekor ikan parang sederhana besar-potong 3-bersihkan
5 batang daun kesum-diambil daun
2 batang bunga kantan-di potong 2
2 biji tomato-1 biji di dadu halus, 1 biji lagi belah 4
4 biji bendi
1-2 cawan air asam jawa
2 batang serai di titik
minyak masak secukupnya
garam
Bahan yang di kisar/tumbuk
8 sudu makan cili kisar
5 ulas bawang kecil
5 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
sedikit lada hitam
2 cm halia
2 cm belacan
Bahan tumis
2 biji bawang kecil di hiris
1 biji bawang putih di hiris
1 sudu teh halba campur
Cara-cara
1. Panaskan minyak masak dan tumis bahan tumisan hingga naik bau.
2. Masukkan pula bahan kisar dan tumis lagi sehingga sebati. Bila dah naik bau baru dimasukkan cili kisar. Biarkan cili naik minyak dengan menggunakan api sederhana. Masukkan garam.
3. Masukkan pula air asam jawa. Biarkan seketika kemudian masukkan air terpulang kepada tuan punya diri samada nak cair atau pun pekat.
4. Bila kuah mendidih baru masukkan ikan dan perasakan garam dan biarkan kuah pekat sedikit.
5. Kemudian masukkan daun kesum, bendi, bunga kantan dan tomato.
Biarkan sebentar dan rasa garam dan asam barulah dipadamkan api.
6. Siap untuk di makan.
No comments:
Post a Comment